Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει ο πολυδιαφημιζόμενος διαγωνισμός για της τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να ρίξει "μαύρο" στα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια.
Όπως αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ξεκινήσει κύκλο διαβουλεύσεων, ώστε σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή νόμος ο οποίος θα αποψιλώνει περαιτέρω τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το δεύτερο θεσμικό πραξικόπημα του Νίκου Παππά μετά τον νόμο 4339/2015 που μεταβίβασε την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αλλά όχι την εφαρμογή και τη εποπτεία του. Για να διορθώσει την αβλεψία, ο υπουργός Επικρατείας ετοιμάζεται να πάρει και τις υπόλοιπες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ ώστε να μπορεί με δική του απόφαση να δώσει εντολή διακοπής του σήματος στην Digea και να επιφέρει ξαφνικό θάνατο στα "παράνομα" κανάλια.
Έτσι καταργείται στην ουσία μια ανεξάρτητη αρχή (το ΕΣΡ) και παρακάμπτεται μια άλλη, η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επιπλέον η κυβέρνηση από αδιαφορία ή δόλο αποφεύγει να διεκδικήσει κομμάτι συχνοτήτων απεμπολώντας εθνικό πλούτο με μοναδικό στόχο να δημιουργηθεί ο τεχνητός περιορισμός των καναλιών σε τέσσερα.
Όπως αναφέρει το "Βήμα", που επικαλείται έγκυρες νομικές πηγές, η περαιτέρω τροποποίηση του ν. 4339/2015 για να αλλάξει εκ νέου του όρους του διαγωνισμού, αποτελεί "σκαστή παρανομία" και "κουτσογιωργισμό".
Οι αλλαγές
Πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη ώρα αφορούν στις ακόλουθες αλλαγές και ρυθμίσεις:
- Να απαγορευτεί στην ΕΡΤ οποιοδήποτε έσοδο από διαφήμιση, πλην του ανταποδοτικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι όλο το διαφημιστικό κονδύλι θα μεταφερθεί στα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια.
- Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που χορηγεί τη άδεια να υποχρεούται ο υπουργός να δώσει εντολή ανάκλησης της λειτουργίας των καναλιών χωρίς άδεια στην Digea. Συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ποινή φυλάκισης για τους απείθαρχους καναλάρχες. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμείνουν να εκπέμπουν, τότε το ποσό της διαφήμισης που θα λαμβάνουν δεν θα εκπίπτει από τα έξοδα των διαφημιζόμενων εταιριών.