Στη πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται αυτές τις ημέρες η υπόθεση της διάσωσης της Μαρινόπουλος μέσω του deal με την Σκλαβενίτης, με τους προμηθευτές να είναι εκείνοι, που θα καθορίσουν με την στάση τους την ευόδωση ή όχι της συμφωνίας. Η επιλογή, όμως, της στάσης που θα ακολουθήσουν μάλλον δεν είναι και η πιο εύκολη απόφαση… Ειδικά από την στιγμή, που πέρα από τις ανείσπρακτες οφειλές της Μαρινόπουλος για τις οποίες θα πρέπει να δεχτούν οριζόντιο κούρεμα 50%, πολλοί είναι αυτοί που φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους και επιταγές με την υπογραφή της Μαρινόπουλος.
Με βάση, πάντως, την επιστολή διερεύνησης προθέσεων που έστειλε στους πιστωτές προμηθευτές της Μαρινόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα η PwC, αυτές τις ημέρες το τελικό κείμενο της συμφωνίας έχει αναρτηθεί σε ασφαλή ιστοσελίδα, προκειμένου να μπορέσουν να το δουν οι ενδιαφερόμενοι, Το κείμενο αναφερόταν πως θα βρίσκεται στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο από την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου (όταν και θα ολοκληρωνόταν η προθεσμία να απαντήσουν στην επιστολή της PwC οι προμηθευτές) μέχρι την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου με στόχο να κατατεθεί η συμφωνία στις 30 Σεπτεμβρίου στο δικαστήριο.
Οι προμηθευτές-πιστωτές, κατά το economy365.gr, θα πρέπει να λάβουν άμεσα την απόφαση τους, έχοντας να λάβουν υπόψη τους την απουσία εναλλακτικής βιώσιμης λύσης για την Μαρινόπουλος, τις σχέσεις με την Σκλαβενίτης, το οριζόντιο «κούρεμα» 50% σε όλους τους προμηθευτές που έχουν απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος και ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα: την ύπαρξη –συνολικής αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ- επιταγών της Μαρινόπουλος, που όπως αποκάλυψε το εξειδικευμένο περιοδικό για το λιανεμπόριο και την βιομηχανία RetailBusiness αυτή την στιγμή βρίσκονται στα χέρια προμηθευτών και κανείς δεν ξέρει πως, πότε και ίσως και αν θα πληρωθούν.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, η σχετική λίστα περιλαμβάνει ποσά που πραγματικά «ζαλίζουν» και μερικές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος. Εταιρεία του χώρου των τροφίμων και ποτών έχει στα χέρια της επιταγές ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει και ανείσπρακτες απαιτήσεις που αγγίζουν τα 21,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτά δε τα 31,8 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν και περίπου 7 εκατ. ευρώ που έχει σε απαιτήσεις και επιταγές θυγατρική της εταιρεία. Ελληνική επιχείρηση που θεωρείται από τις πιο «νοικοκυρεμένες», έχει απαιτήσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ και επιταγές που ανέρχονται σε 7,9 εκατ. ευρώ.
Στη σχετική λίστα συναντώνται θυγατρικές πολύ σημαντικού ομίλου με διευρυμένη παρουσία στην αγορά, που συνολικά έχουν στα συρτάρια τους επιταγές που ξεπερνάνε το ιλιγγιώδες ποσό των 20 εκατ. ευρώ!
Επίσης, όπως και με την περίπτωση των οφειλών, το RetailBusiness σημειώνει πως υπάρχουν και άλλες μικρότερες εταιρείες, που έχουν αυτή τη στιγμή επιταγές με τεράστια ποσά από τη Μαρινόπουλος: ΔΕΚΟ έχει στα χέρια της επιταγές ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, ενώ εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των φρούτων και λαχανικών έχει επιταγές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος. Δύο εταιρείες που κινούνται στο χώρο των ελαίων έχουν επιταγές που για την πρώτη ανέρχονται στα 4,57 εκατ. ευρώ και για τη δεύτερη στα 2,5 εκατ. ευρώ.