Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους πολίτες, στο πλαίσιο του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα εφαρμοστεί σταδιακά από τις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και ήδη εδώ και μία εβδομάδα χρησιμοποιείται πιλοτικά σε δύο μονάδες Υγείας της Αχαΐας.
- Εντός του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του σε 2-3 μονάδες ανά Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι αρχές του 2017 να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας στις μονάδες και τα Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.
Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος, στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα έχουν πρόσβαση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι γιατροί των δημόσιων δομών Υγείας, καθώς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
- Στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας καταχωρίζονται δημογραφικά στοιχεία, το ιστορικό του ασθενούς, οι κλινικές επαφές του, οι διαγνώσεις, η φαρμακευτική αγωγή, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι νοσηλείες.
- Ουσιαστικά, ο ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα αποτελεί βασικό «εργαλείο» για τον οικογενειακό γιατρό, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2017 και θα διαρκέσει έως το 2020.
Αρχικά θα αναπτυχθούν σε 62 περιοχές της χώρας, 240 τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς), στις οποίες θα απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1.350 «οικογενειακοί γιατροί» (με πληθυσμό ευθύνης 2.000 ενηλίκους ανά οικογενειακό γιατρό και 1.000 παιδιών ανά οικογενειακό παιδίατρο) και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας για δράσεις προαγωγής της υγείας.
Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν συνολικά 2,5 εκατομμύρια του πληθυσμού κατά βάση σε αστικές περιοχές και εκτιμάται ότι η λειτουργία τους θα επιφέρει μείωση κατά 5,5 εκατομμύρια στον αριθμό των επισκέψεων σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς.