Σε ένα κομμωτήριο στο κέντρο του Λονδίνου ο κομμωτής προσθέτει τις τελικές πινελιές στα μαλλιά της Naomi Isted. Η Naomi κοιτάζει τα μαλλιά της και χαμογελάει. Είναι λαμπερά και με όγκο και οι μπούκλες της πλαισιώνουν όμορφα το πρόσωπο της. Η Naomi μόλις πέρασε 3 ώρες και ξόδεψε 1.000 λίρες για να βάλει εξτένσιον από πραγματικά μαλλιά.
Και δεν είναι η μόνη. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Μεγάλη Βρετανία προσθέτουν εξτένσιον και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Η Βρετανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως και αγοράζει 43 εκατομμύρια τόνους μαλλιών κάθε χρόνο. Αυτά αρκούν για 2 εκατομμύρια κεφάλια.
Πολλοί λίγες Βρετανίδες έχουν αναρωτηθεί από που – ή καλύτερα, από ποιον – προέρχονται αυτά τα μαλλιά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το ταξίδι αυτών των εξτένσιον, από το κεφάλι μιας νεαρής γυναίκας στις φτωχογειτονιές της Ινδίας μέχρι τα πολυτελή κομμωτήρια της Βρετανίας.
Το ξυρισμένο κεφάλι μιας “παρθένας” δωρήτριας στην Ινδία
Στον ναό Yadagirigutta στην νότια Ινδία φτωχές γυναίκες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να τους ξυρίσουν τα κεφάλια. Οι περισσότερες δεν έχουν βάψει, στεγνώσει με πιστολάκι ή κόψει ποτέ τα μαλλιά τους, γι’αυτό και ονομάζονται “παρθένα”. Οι κουρείς χρειάζονται μόλις 5 λεπτά να τα κόψουν.
Ανάμεσα στις γυναίκες είναι η 28χρονη Lavanya Kakala της οποίας μόλις έκοψαν τα μαλλιά. Δεν πήρε τίποτα σαν αντάλλαγμα – και επιμένει ότι δεν θέλει τίποτα.
“Το έκανα για να πω ευχαριστώ στον Θεό μου. Δεν με νοιάζει τι γίνεται με τα μαλλιά μου μετά. Αν οι γυναίκες με χάλια μαλλιά θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να δείχνουν πιο ωραίες, είναι καλύτερο από το να καταλήξουν στα σκουπίδια.”
Είναι παράδοση οι γυναίκες να δωρίζουν τα μαλλιά τους σε ναούς, γνωρίζοντας ότι θα πουληθούν για να συγκεντρωθούν χρήματα. Κάποιες φορές υπάρχουν μέχρι και 50.000 γυναίκες που κάνουν ουρά χιλιομέτρων. Θεωρείται θρησκευτικό ταξίδι, στο οποίο τους ξυρίζουν τα μαλλιά και μετά τους αλείφουν το κεφάλι με αντισηπτικό από σανταλόξυλο.
Τα μαλλιά της Lavaya είναι άριστης ποιότητας. Οι Ινδές αποφεύγουν τα χημικά και περιποιούνται πολύ τα μαλλιά τους. Αν και σκούρα στο χρώμα, ξανθαίνουν εύκολα. Γι’αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Το θέμα έχει προκαλέσει αντίδραση στην Δύση, αφού πολλοί προσκυνητές είναι και παιδιά ηλικία 5-6 ετών.
Ο ναός Tirumala λέγεται ότι έβγαλε 22 εκατομμύρια λίρες σε έναν χρόνο. Τα έσοδα υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστεί που πάνε τελικά.
Η Emma Tarlo, καθηγήτρια ανθρωπολογίας, είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Entanglement: The Secret Lives of Hair”. Επισκέφτηκε την Ινδία και μίλησε με γυναίκες, οι οποίες λένε ότι νιώθουν περήφανες που δώρισαν τα μαλλιά τους.
Σκοτεινοί έμποροι που βάζουν στόχο τους φτωχούς
Οι ναοί δεν είναι οι μόνοι παίκτες σε αυτό το παιχνίδι διεθνούς εμπορίου. Όλο και περισσότεροι έμποροι μαλλιών ταξιδεύουν σε Ασία και Ανατολική Ευρώπη προσφέροντας εξευτελιστικές αμοιβές σε νεαρές κοπέλες. Στην Ινδία πλησιάζουν ακόμη και άντρες και τους προσφέρουν χρήματα για να πείσουν τις γυναίκες τους να πουλήσουν τα μαλλιά τους.
Υπάρχουν αναφορές για άντρες που ανάγκασαν, ακόμα και με την βία, τις γυναίκες τους να ξυρίσουν τα μαλλιά τους.
Προσφέρουν σε παιδιά στις φτωχογειτονιές παιχνίδια για να πάρουν τα μαλλιά τους ή τους επιτίθενται.
Υπάρχει ζήτηση και για μαλλιά από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Στέλνουν επιταγές ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Σιβηρίας και της Ουκρανίας. Και οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Υπάρχουν και ακόμη πιο σκοτεινές φήμες ότι τα μαλλιά αυτά προέρχονται από φυλακές στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι κρατούμενες ξυρίζονται από τους φύλακες.
Αν και δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά, το Κέντρο Μεταρρύθμισης Φυλακών της Μόσχας παραδέχεται ότι είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα μαλλιά από την Λατινική Αμερική είναι πολύτιμα χάρη στις χοντρές τους τρίχες. Τα μαλλιά από την Κίνα δεν είναι και τόσο επιθυμητά επειδή είναι πιο τραχιά και ίσια.
Και η ηλικία μετράει. Αν κάποια μαλλιά δεν έχουν κοπεί ποτέ από το 1992 (δηλαδή η ιδιοκτήτρια είναι στα 24), είναι άριστης ποιότητας, μιας και η κερατίνη σε αυτή την ηλικία είναι στα καλύτερα επίπεδα της.
Κυνηγώντας μαλλιά στα σκουπίδια
Η μέση γυναίκα χάνει περίπου 50 με 100 τρίχες τη μέρα και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουν να χαραμίσουν οι έμποροι. Επισκέπτονται σπίτια και κομμωτήρια στην Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και την Λατινική Αμερική για να μαζέψουν αυτά τα νεκρά μαλλιά. Οι αμοιβές είναι σχεδόν μηδαμινές ή έχουν την μορφή δώρου, όπως αξεσουάρ για τα μαλλιά.
Άλλα μαλλιά μαζεύονται από τα σκαλιά σπιτιών ή από τα σκουπίδια το βράδυ. Στην Ασία οι έμποροι πιστεύεται ότι φτάνουν τους 500.000. Αφήνουν τα μαλλιά σε αποθήκες όπου πωλούνται σε εταιρίες οι οποίες δουλεύουν με πιο κακής ποιότητας μαλλιά.
Κρυφά αποθέματα “μαύρου χρυσού”
Μόλις συγκεντρώνουν τα μαλλιά τα μεταφέρουν σε εργοστάσια όπου ως και 350 εργάτες τα επεξεργάζονται. Υπάρχει πολλή μυστικότητα στο εμπόριο. Δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς τα μαλλιά και επειδή ο κίνδυνος κλοπής κατά την μεταφορά είναι μεγάλος, οι εταιρίες δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις πηγές τους και τις μεθόδους επεξεργασίας.
Κοπιαστικό ξέμπλεγμα στο χέρι
Το πρώτο στάδιο είναι το ξέμπλεγμα: μια δουλειά με τεράστιο όγκο, που γίνεται στο χέρι και είναι απίστευτα κουραστική για τους εργάτες. Ένας άνθρωπος χρειάζεται μια μέρα για να ξεμπλέξει 150 γραμμάρια μαλλιών. Στην συνέχεια τα ισιώνουν έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα και τέλος τα χωρίζουν σε τούφες ίσου μήκους, τα χτενίζουν και τα δένουν σε μάτσα.
Τα βουτάνε σε χημικά για να ξανθύνουν
Στη συνέχεια, τα πιο φτηνά μαλλιά μουλιάζουν σε οξύ για να σκοτωθούν τα μικρόβια. Τα καλύτερης ποιότητας μαλλιά τα λούζουν με ώσμωση. Χρησιμοποιείται ένα μίγμα χημικών για να ανοίξει το χρώμα τους χωρίς να καταστραφούν.
Αυτή η προσεκτική διαδικασία εξασφαλίζει την διατήρηση της λάμψης και της ελαστικότητας της τρίχας. Κάποιες τούφες στεγνώνονται, τυλίγονται σε ξύλα και ψήνονται για να γίνουν μπούκλες. Συσκευάζονται μαζί με μαλλιά πρόβατου ή αλόγου.
Στο άλλο άκρο της αγοράς, τα μαλλιά αναμιγνύονται με τρίχες ζώων ή συνθετικές τρίχες. Tο κόστος τους ταΐζει μια οικογένεια για 3 βδομάδες
Τα μαλλιά πωλούνται με το κιλό σε εμπόρους χονδρικής, κυρίως στις ΗΠΑ. Και εκεί είναι τα πραγματικά λεφτά: τα εργοστάσια στην Ασία παίρνουν ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που βγάζουν οι χονδρέμποροι από τα βρετανικά κομμωτήρια.
“Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ φτωχοί”, λέει η Gloria King, έμπορος χονδρικής. “Με τα 45 δολάρια που τους δίνουμε μπορούν να ταΐζουν την οικογένεια τους για 3 βδομάδες.”
Τα κομμωτήρια στην Βρετανία χρεώνουν μέχρι και 1.200 λίρες
Οι κομμωτές στην Βρετανία τα παραγγέλνουν κατευθείαν από χονδρέμπορους. Οι γυναίκες που τα αγοράζουν συχνά δεν έχουν ιδέα για το ταξίδι που έχουν κάνει αυτά τα εξτένσιον. Τα κομμωτήρια πληρώνουν περίπου 100 λίρες για ένα μάτσο με 50 εξτένσιον, αλλά κάποια τα χρεώνουν μέχρι και στην διπλάσια τιμή.
“Η μέση πελάτισσα πληρώνει περίπου 790-1.200 λίρες για τα εξτένσιον, αναλόγως το μέγεθος και τον όγκο”, λέει ο Joe Emir, ιδιοκτήτης κομμωτηρίου. Τα εξτένσιον του κομμωτηρίου του προέρχονται αποκλειστικά από την Ινδία και επιμένει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι ναοί επιστρέφουν στην κοινότητα.
Η Naomi φοράει εξτένσιον εδώ και 20 χρόνια. Θα της κρατήσουν περίπου 3 μήνες, μέχρι να μακρύνουν τα φυσικά μαλλιά της. Αναλόγως την διαδικασία με την οποία στερεώθηκαν στο κεφάλι, κάποια εξτένσιον μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές.
“Όταν ήμουν πιο νέα, τα μαλλιά μου ήταν ξηρά και έσπαζαν, γι’αυτό άρχισα να βάζω εξτένσιον. Τώρα όλοι μου κάνουν κομπλιμέντα. Με ρωτάνε πώς γίνεται να είναι τόσο πλούσια. Δεν καταλαβαίνουν ποτέ ότι δεν είναι φυσικά. Έρχομαι κάθε 3 μήνες για να τα αντικαταστήσω. Σκέφτομαι το από πού μπορεί να προέρχονται, αλλά εμπιστεύομαι τον κομμωτή μου ότι έχουν συγκεντρωθεί με ηθικό τρόπο.”
ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk