Τον απόλυτο αιφνιδιασμό έκανε η κυβέρνηση το μεσημέρι του Σαββάτου με την πρόταση να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ το ιστορικό στέλεχος της Δεξιάς και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας. Από το πρωί του Σαββάτου στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτανε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση είχε βρει πρόσωπο το οποίο, θεωρούσε, ότι δύσκολα θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί. Κι ενώ τα ονόματα έδιναν και έπαιρναν, ελάχιστοι –μπορεί και κανείς – μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτός θα ήταν ο Βύρων Πολύδωρας.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ανέβηκε τα σκαλοπάτια του Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι η πρόταση που του έγινε ήταν τιμητική και υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση αποδοχής της ήταν: «με συνταγματική συμμόρφωση να αποδεχθούμε την απόφαση του ΣτΕ. Το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα».
Αν και η πρόταση της κυβέρνησης αιφνιδίασε αρκετούς, εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους του Μαξίμου, σύμφωνα με το CNN Greece.
Ο πρώτος, αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να «στριμώξει» πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία καταδεικνύοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Υποδεικνύοντας ένα πρόσωπο όπως τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μαξίμου θεώρησαν ότι είτε η ΝΔ θα αναγκαστεί να τον αποδεχτεί είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα εκτεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά.
Από την άλλη, η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι στην κυβέρνηση επιχειρούν, πλέον, στροφή 180 μοιρών καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον Πολύδωρα ήρθε και η ανακοίνωση του Νίκου Παππά για παράλληλη επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ από τον υπουργό Επικρατείας, όπως προέβλεπε ο νόμος Παππά. Πρόκειται στην ουσία για κατάργηση βασικής αρχής του νόμου Παππά τον οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης καθώς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής από το Μαξίμου επέμεναν ότι πρώτα θα κατατεθεί ο νόμος – γέφυρα και ακολούθως θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Άμεση ήταν η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία με ανακοινώσεις τους απορρίπτουν τόσο την πρόταση για συγκρότηση του ΕΣΡ πριν την οριστική απόσυρση του νόμου Παππά όσο και το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.
Συνεπώς, είναι πλέον σαφές ότι η κυβερνητική πρόταση δεν πρόκειται να λάβει τη Δευτέρα στις πέντε το απόγευμα (που είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη) πλειοψηφία των 4/5, η οποία είναι απαραίτητη για την συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Το χρονικό της υποψηφιότητας Πολύδωρα
Βύρων Πολύδωρας και Ροδόλφος Μορώνης είναι τα πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα γίνει τη Δευτέρα.
Αυτό ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης το μεσημέρι του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής.
Αν και το πρωί του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ ότι "η πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι πρόσωπο που η ΝΔ δεν θα μπορεί να απορρίψει" η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε, με ανακοίνωσή της, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.