5η Διάσκεψη για το ΕΣΡ με συγκρούσεις και χωρίς αποτέλεσμα(VIDEO)

esp-diaskech

Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η 5η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Δεν επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, ούτε έπειτα από τη νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Συγκεκριμένα, μόνο 16 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων ψήφισαν «ναι», δηλαδή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έξι μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων δήλωσαν «παρών», δηλαδή τα μέλη της ΝΔ και του ΚΚΕ, «όχι» δήλωσε  ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, ενώ απουσίαζε ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της Διάσκεψης των Προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.

Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι προσχωρεί στην πρόταση να αναλάβει επικεφαλής ο Ροδόλφος Μορώνης, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου πρότεινε τον Βασίλη Μουλόπουλο.  Για μέλη του ΕΣΡ πρότεινε τους: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλη Καραποστόλη, Νίκο Κιάο, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγώρα και ο Ιωάννη Τζαννετάκο.

Τη διαφωνία του με το να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ο Βασίλης Μουλόπουλος εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρότεινε για τη θέση αυτή τον Νίκο Κιάο.

Αντίστοιχο αίτημα για την απόσυρση του ονόματος του κ .Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου εξέφρασε και το Ποτάμι.

Η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και προτάθηκε ως μέλος ο Βασίλης Μουλόπουλος και ως αντιπρόεδρος ο Νίκος Κιάος. Έτσι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έδωσε την θετική της ψήφο, όπως και το Ποτάμι.

Το χρονικό

Η αρχική πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ - Όλα τα ονόματα

Τα ονόματα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ΕΣΡ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο Βύρων Πολύδωρας, για τη θέση του αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης και για μέλη οι: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος,  Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ.

Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « Άρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης, ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. 'Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Καβγάς Δένδια - Παππά... για τον Γκέμπελς

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μεταξύ του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Δένδια της Νέας Δημοκρατίας.

«Μπορώ να προτείνω μια λύση και να συσταθεί το ΕΣΡ δίνοντας αυτή την αρμοδιότητα στη Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και πρόσθεσε: «Γιατί κ. πρόεδρε είναι η πέμπτη φορά που συνεδριάζουμε και η ΝΔ πάντα κάτι θα βρει».

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Δένδιας που τόνισε: «Εγώ θα αντιπρότεινα κ. πρόεδρε να δοθεί απευθείας στον Δρ. Γκέμπελς η αρμοδιότητα, όπως θα έκανε η Χρυσή Αυγή, αν κέρδιζε ποτέ την κυβέρνηση».

Ο κ. Παππάς του απάντησε: «Ο Γκέμπελς έχει πεθάνει δεν ξέρω αν θέλετε να τη δώσετε εσείς στον μακαρίτη τον Βάισμαν και τις εξυπνάδες αυτές σου είχα πει να τις πεις στην Κέρκυρα και όχι σε μένα».

Δένδιας: Αναγκαία η πλήρης επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά από τον Πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση και τόνισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.\

Απέρριψαν την πρόταση Πολύδωρα και διαφώνησαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, εξηγώντας το γιατί.....

Η νέα πρόταση Βούτση για τη σύνθεση του ΕΣΡ - Όλα τα ονόματα

Τη νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, που τέθηκε σε ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής παρουσίασε ο Νίκος Βούτσης.

Συγκεκριμένα προτάθηκαν για τη θέση του προέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης και για τη θέση του αντιπροέδρου ο Βασίλης Μουλόπουλος.

Για μέλη του ΕΣΡ προτάθηκαν οι: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγώρα και ο Ιωάννης Τζαννετάκος.

Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις που έχουν το αξιοκρατικό κριτήριο, δηλαδή τη γνώση του αντικειμένου, είπε ο Νίκος Βούτσης.

Νέα εξέλιξη: Νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου - Αναζητούν σύγκλιση για το ΕΣΡ

Και επειδή και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ, έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευστεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, όπως τονίζουν.

ΠΗΓΗ: Real.gr


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ζαχαράκη: Στις 20 Δεκεμβρίου το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

«Στόχος μας είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να πάει στα 250 ευρώ το 2025», τόνισε …