Θέμα ολίγων ημερών, ίσως και 24ωρου, είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει το πρωί της Δευτέρας το Real.gr και σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός ως προς τα πρόσωπα, κυρίως όμως ως προς το πολιτικό σχέδιο που θα εξυπηρετούν οι αλλαγές, είναι ιδιαίτερα καθοριστικές, ως προς τη δυνατότητα ή όχι επανάκτησης των πρωτοβουλιών από το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδίως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό τοπίο, ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να διευρύνεται.
Τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι ουκ ολίγα:
Το πολιτικό σχέδιο που θα εντάσσεται ο ανασχηματισμός: Θα περιλαμβάνει οριστική απόφαση για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος, ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, έστω και αν απαιτηθούν νέα μέτρα ή και νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, ή θα υπάρχει και… plan b, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Το στίγμα του Τσίπρα και οι εσωκομματικές ισορροπίες: Είναι σαφές με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Οικολόγων, ο πρωθυπουργός θα πρέπει με τον ανασχηματισμό να αξιοποιήσει και νέα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και να τηρήσει τις ισορροπίες σε ένα κόμμα που βγήκε από το Συνέδριο με περισσότερο ενισχυμένους τους μηχανισμούς! Το κύριο, όμως, είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το δικό του προσωπικό στίγμα, κόντρα στους μηχανισμούς και σε παραλυτικές ισορροπίες, εάν θα αποδείξει ότι διαθέτει την …ιδιοκτησία της κυβέρνησής του! Εάν δεν πετύχει σε αυτόν τον τομέα, το εγχείρημα θα πρέπει εξ αρχής να θεωρείται αποτυχημένο!
Το «στέγνωμα της ψυχής» - κατά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: Ο πρωθυπουργός έχει να αποδείξει εκ των πραγμάτων ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης, είναι υπεράνω από τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στέγνωσα την ψυχή μου» φέρεται να έχει πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν σε κάποιο ανασχηματισμό είχε αναγκαστεί να αφήσει εκτός της κυβέρνησης προσωπικούς του φίλους.
Το άνοιγμα σε πρόσωπα από την κοινωνία: Η ανάγκη συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να περιορίσει το άνοιγμα σε στελέχη από την κοινωνία και θα περιοριστεί στο θέμα της διεύρυνσης σε πρόσωπα όπως ο Φώτης Κουβέλης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου;
Και οι «υπουργοί και υφυπουργοί» της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, θα δείξουν την αποτελεσματικότητα που απαιτείται, διαθέτοντας τις πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες που απαιτούνται;
Θα ομογενοποιηθεί το οικονομικό επιτελείο ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα;
Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να κατηγορηθεί στο εσωτερικό ότι υποκύπτει στις απαιτήσεις κύκλων των δανειστών, που ζητούν την απομάκρυνση συγκεκριμένων υπουργών, από την άλλη όμως θα εξασφαλίσει ενιαία αντίληψη ως προς την εφαρμογή του προγράμματος.
Προς παραμονή ο Νίκος Φίλης
Το νέο στοιχείο στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών είναι οι πληροφορίες που επιμένουν πως ο Νίκος Φίλης οδεύει προς… παραμονή στο υπουργείο Παιδείας. Η τελευταία συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε… καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή.