Οι Ζωντανοί – νεκροί: Οι 1.400 εργαζόμενοι των super market Καρυπίδης

katypidis-1

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι στην χώρα μας, οι οποίοι παραμένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, έχουν κάνει επίσχεση και φαίνονται εργαζόμενοι μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα όμως, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του άνεργου. Παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, που δεν ονομάζεται ανεργίας αλλά επίσχεσης, ωστόσο είναι ακριβώς το ίδιο ποσό: 360 ευρώ και ανεβαίνει κατά 10% για κάθε παιδί. Όπως οι άνεργοι, έτσι κι όσοι βρίσκονται σε επίσχεση, κάθονται στο σπίτι και περιμένουν. Περιμένουν, περιμένουν, …μόνο περιμένουν. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο η απόγνωση τους μεγαλώνει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 1.400 εργαζόμενων του Καρυπίδη, της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα. Παραμένουν 9 μήνες απλήρωτοι, 4 μήνες σε επίσχεση και το εργασιακό τους μέλλον τους κρίνεται θολό και αβέβαιο…

karypidis-243x300“Μου είναι αδιάφορη η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πότε θα ασχοληθεί με τα δικά της παιδιά, που υποφέρουν;” Αυτή ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδραση της Χρυσούλας Ζαρκανέλα, όταν της τηλεφώνησε, το lionnews.gr από όπου και το ακόλουθο ρεπρτάζ, στην Κατερίνη, όπου διαμένει για να μάθω τι γίνεται με τους 1.400 εργαζόμενους – “ομήρους” των σούπερ μάρκετ “Καρυπίδης”. Όπως μου κατήγγειλε έχει συμπληρώσει ήδη εννέα μήνες απλήρωτη και τέσσερις μήνες σε επίσχεση.

Η Χρυσούλα είναι μία νέα γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, 9 και 12 ετών, η οποία έχει σπουδάσει νοσηλευτική στα ΤΕΙ αλλά το 1997 που αποφοίτησε, αντί να πιάσει δουλειά σε νοσοκομείο, βρήκε μια θέση εργασίας ως ταμίας, αρχικά στο σούπερ μάρκετ “Αρβανιτίδης” και συνέχεια με εργοδότη τον Καρυπίδη. Επειδή, όμως, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, τα χρόνια πέρασαν και χωρίς να το καταλάβει η Χρυσούλα έκλεισε φέτος 19 χρόνια δουλειάς στο σούπερ μάρκετ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η επαγγελματική της ζωή άλλαξε δραματικά. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σταμάτησε να την πληρώνει, τα ράφια άδειασαν, οι πελάτες χάθηκαν και η ίδια σταμάτησε να πηγαίνει για δουλειά και να φέρνει χρήματα στο σπίτι για να συντηρεί την οικογένεια της και να μεγαλώνει με αξιοπρέπεια τα παιδιά της. Δεν είναι πλέον ούτε εργαζόμενη, αλλά ούτε και άνεργη. Από τις 12 Αυγούστου έχει ξεκινήσει επίσχεση εργασίας και μπορεί να έχουν περάσει τέσσερις μήνες αλλά δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στην επιχείρηση που είχε αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής της.

“Αυτό που με έχει εξοργίσει περισσότερο είναι ότι ο Καρυπίδης μας κοροϊδεύει. Μας δίνει ψεύτικες υποσχέσεις πως θα πληρώσει. Μας πηγαίνει από Δευτέρα σε Παρασκευή και από Παρασκευή σε Δευτέρα.

Αισθανόμαστε σαν επαίτες, να ζητιανεύουμε για τα λεφτά μας, τα οποία έχουμε δουλέψει. Σκεφτείτε ότι μετά από σκληρές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις του σωματείου μας, η τελευταία φορά που μας έδωσε κάτι, ήταν 29 Ιουλίου, για τον μισθό Φεβρουαρίου! Όλους αυτούς μήνες υποφέρουμε.

Προσπαθούμε να επιβιώσουμε με το επίδομα επίσχεσης των 360 ευρώ, έστω κι αυτά τα λίγα, για να μπαίνει κάτι στο ντουλάπι μας και να μην είναι άδειο τελείως. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουμε τα βασικά στα παιδιά μας; Τι να πει κανείς σ΄ ένα παιδί; Δεν μπορούμε να σου αγοράσουμε την τσάντα σου, τα τετράδια σου, τα μολύβια σου; Υπάρχουν και χειρότερα.

Σε τέσσερις συνάδελφους μας έκοψαν το ρεύμα, σε έναν άλλο συνάδελφο μας, με ένα μικρό παιδί 3 ετών, ο ιδιοκτήτης δεν άντεξε να περιμένει άλλο τα νοίκια του και προσπάθησε να τους κάνει έξωση από το σπίτι. Μαζέψαμε κάποια χρήματα και το αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή την έξωση της οικογένειας για να μη βρεθεί στο δρόμο.

Έλεος, δεν πάει άλλο! Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της νέας υπουργού Εργασίας, της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία μάλιστα κατάγεται από τα Γιαννιτσά και εκεί υπάρχουν κλειστά σούπερ μάρκετ “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ” .

magda-300x300“Εμείς που θα βρούμε δουλειά; Ποιός θα μας προσλάβει στην ηλικία μας; Άσε που δεν υπάρχουν και δουλειές και όσες έχουν απομείνει, προτιμούν μικρές σε ηλικία και όχι 8ωρες, όπως είμαστε εμείς με 700-800 ευρώ, αλλά πιτσιρίκες, με 4ωρα και 320 ευρώ τον μήνα. Όλοι μας τα φέρνουμε δύσκολα πέρα και εγώ “ευτυχώς”, καταλαβαίνετε πως το λέω, δεν έχω κάνει ακόμα παιδί. Υπάρχουν χειρότερες από εμένα περιπτώσεις, όπως μια συνάδελφος μου που γέννησε τον Σεπτέμβριο, ο άντρας έμεινε πρόσφατα κι αυτός άνεργος και δεν ξέρουν πως θα μεγαλώσουν το παιδί τους, χωρίς δουλειά και οι δύο. Ζητάμε να γίνει κάτι και με εμάς, όπως έγινε και στην υπόθεση του Μαρινόπουλου και να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατόν πίσω στις δουλειές μας.”

Θολό και αβέβαιο είναι το μέλλον στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Καρυπίδης”, της δεύτερης μεγαλύτερης στη Βόρεια Ελλάδα, με 130 καταστήματα και 1.400 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θοδωρής Καρυπίδης, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας και ισχυρός άνδρας της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΡΗΣ, έχει στόχο να ενταχθεί στο άρθρο 106β του προπτωχευτικού κώδικα για να εξυγιανθεί. Μόνο στο νομό Πιερίας η αλυσίδα “Καρυπίδης” έχει 15 υποκαταστήματα, με 200 εργαζόμενους, ενώ το παράδοξο είναι ότι στην Κατερίνη ο “Μαρινόπουλος” έχει μόλις 3 καταστήματα, με 35 εργαζόμενους.

katypidis-5-300x280Συνομιλήσαμε με την Δέσποινα Κωνσταντίνου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, η οποία μας εξήγησε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τους τελευταίους 9 μήνες οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

“Δεν είναι ούτε απολυμένοι, ούτε εργαζόμενοι. Είναι σε μια ιδιότυπη “ομηρία”. Τα περισσότερα καταστήματα της εταιρείας είναι κλειστά, τα ράφια είναι άδεια, δεν υπάρχει ούτε οδοντογλυφίδα! Στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης μαθαίνουμε καθημερινά για τραγικές καταστάσεις, όπως ότι έχουν αρχίσει οι εξώσεις από τα διαμερίσματα, αφού δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα ενοίκια. Ζευγάρια εργαζομένων στην ίδια επιχείρηση, με παιδιά, που έχουν απλήρωτα τραπεζικά δάνεια και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Σπαράζει η καρδιά σου με όσα ακούς και βλέπεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει άμεσα να γίνει…”    


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καταχρηστική η απειλή διακοπής νερού από την ΕΥΔΑΠ λόγω οφειλών

Η απειλή διακοπής της παροχής νερού λόγω μη ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεων της ΕΥΔΑΠ υπερβαίνει …