Τα σωθικά της κυβέρνησης φαίνεται να τρώνε οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι μέρα μέρα, λεπτό με το λεπτό αυξάνονται, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα στην οποία ανακοινώνονται όλες οι λεπτομέρειες των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί.
Το φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και προς ιδιώτες είναι ακόμη στην αρχή του και αποτελεί ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα με το οποίο η κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπη.
Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση στην οποία θα πέσει το βάρος των εξώσεων και των μαζικών κατασχέσεων, και θα κληθεί να το διαχειριστεί έχοντας απέναντί της χιλιάδες πολίτες οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, αλλά και «ομάδες αλληλέγγυων» τις οποίες υποστήριξε και γιγάντωσε στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν αναμονή συνολικά 1068 πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017. Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει μάλιστα ότι καθημερινά προστίθενται στη σχετική λίστα 14 νέα ακίνητα καθώς μεταξύ 6 Νοεμβρίου έως 14 Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα σε διάστημα 9 ημερών, προστέθηκαν 126 πλειστηριασμοί ακινήτων.
Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν πάρει σειρά για πλειστηριασμό αναμένεται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Όχι μόνο εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων και της επιβαρυντικής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται και παράλληλα των μαζικών μέτρων είσπραξης που δρομολογούν πλέον οι τράπεζες και το Δημόσιο για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους.
Ήδη η τρόικα και ο SSM ασκούν ισχυρές πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα να ξεκινήσει πλειστηριασμούς σπιτιών και επιχειρηματικών ακινήτων «προς παραδειγματισμό», ενώ μόλις χθες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, έστειλε μήνυμα ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από την πρώτη κατοικία.
Πού βγαίνουν σπίτια στο σφυρί
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι πλειστηριασμοί εντοπίζονται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη καθώς και σε μεγάλους δήμους της χώρας.
Ειδικότερα μέχρι τις 27/7/2017 έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών:
- Ειρηνοδικείο Αθηνών 196 ακίνητα
- Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης 125 ακίνητα
- Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου 53
- Ειρηνοδικείο Πειραιώς 27
- Ειρηνοδικείο Καλλιθέας 26
- Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου 21
- Ειρηνοδικείο Λάρισας 21
- Ειρηνοδικείο Αχαρνών 19
- Ειρηνοδικείο Ηρακλείου 17
- Ειρηνοδικείο Βέροιας 16
- Ειρηνοδικείο Μαραθώνα 16
- Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας 16
- Ειρηνοδικείο Ρόδου 15
Σύμφωνα με το liberal.gr, από τα 196 ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό στα 26 επισπεύδων είναι η Alpha Bank, στα 105 η Eurobank Ergasias, στα 6 η HSBC και στα 23 η Πειραιώς. Δηλαδή στα 160 ακίνητα επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες και στα υπόλοιπα είναι διάφορα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ψάχνουν λύση για «ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»
Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής των θεσμών επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην επικρατούσα κατάσταση με τους πλειστηριασμούς και τις συνεχείς αναβολές εξαιτίας των προπηλακισμών των συμβολαιογράφων ζητώντας να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές στο σύστημα και να διενεργούνται ηλεκτρονικά όπου θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους
Στη λύση αυτή προκρίνουν και οι τράπεζες αλλά και το ΤΧΣ το οποίο σημειώνει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.