Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα συζητηθεί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων η αίτηση κατάσχεσης της κινητής περιουσίας της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ, που πριν από επτά μήνες έβαλε λουκέτο. Σε μια άκρως επιθετική ενέργεια και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η απογραφή των εμπορευμάτων στα 45 σφραγισμένα καταστήματα, οι τράπεζες προσπαθούν να κατασχέσουν όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία της πτωχευμένης εταιρείας, κάτι που αν περάσει τελικά θα έχει ως συνέπεια οι 450 απολυμένοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ αποζημίωση!
Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής:
“Οι τράπεζες έχουν συστήσει ενέχυρο επί των εμπορευμάτων και ζητούν σύμφωνα με το άρθρο 26 του πτωχευτικού κώδικα να πουληθούν τα προϊόντα και να πάρουν το σύνολο του τιμήματος, είτε να τα κατασχέσουν και να τα πουλήσουν αυτές. Ο κίνδυνος είναι προφανής. Να μείνει η πτωχευτική διαδικασία χωρίς αντικείμενο, αφού δεν θα υπάρχει εμπόρευμα να πουληθεί και επίσης τα ακίνητα βαρύνονται ήδη με υποθήκες πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας.
Την Πέμπτη 17/11/16 στη μία το μεσημέρι θα συζητηθεί στο κτίριο 4 ή 5 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων η αίτηση προσωρινής διαταγής κατά της αίτησης των τραπεζών. Γι΄αυτό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η παρουσία όσων περισσότερων συναδέλφων”.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες περιμένουν με αγωνία να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει ο πλειστηριασμός της περιουσίας της επιχείρησης, ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, που ανέρχονται στα 3,5 εκατ. ευρώ και αυτά θα μοιραστούν σε 450 οικογένειες απολυμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του lionnews, οι εργαζόμενοι της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και θα ζητήσουν με προσωρινή διαταγή την αναστολή εκτέλεσης της κατάσχεσης των εμπορευμάτων της εταιρείας, η αξία των οποίων έχει αποτιμηθεί στα 4,5 εκατ.ευρώ. Πολλές απορίες έχει προκαλέσει πάντως η “βιασύνη” των τραπεζών να κατάσχουν τα εμπορεύματα της εταιρείας, πριν ολοκληρωθεί η απογραφή από τη Σύνδικο που έχει οριστεί μετά την πτώχευση. Να σημειωθεί ότι από τα 45 καταστήματα που είχε η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ σε ολόκληρη την χώρα, σε 3 από αυτά τα εμπορεύματα (ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη) παραμένουν ακόμα μέσα στα καταστήματα και δεν έχουν απογραφεί.
Για αυτή τη σοβαρή εξέλιξη επικοινωνήσαμε με έναν από τους δικηγόρους των εργαζομένων, τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος μας εξήγησε:
“Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχει αλλάξει ο Πτωχευτικός Κώδικας και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Oι εργαζόμενοι πλέον δεν έχουν κανένα προνόμιο, αλλά προηγούνται σε όλα οι τράπεζες. Εμείς πάντως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς των τραπεζών. Αν όμως τελικά γίνει δεκτή η αίτηση κατάσχεσης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τότε οι τράπεζες θα κατασχέσουν άμεσα όλα τα εμπορεύματα της εταιρείας, που είναι σε κεντρικές αποθήκες, με αποτέλεσμα οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας να χάσουν τις αποζημιώσεις τους. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα χρήματα τους αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές, όπως είναι οι ενοικιαστές καταστημάτων και οι προμηθευτές”.