Tα ακίνητα θα βγουν πρώτα σε πλειστηριασμό το 2017

pleistiriasmoi-akiniton-prota-2000-akinita-vgoun-amesa-sfiri-480x270

Πολυτελή ακίνητα που ανήκουν σε «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές και είναι δηλωμένα ως κύρια κατοικία, είναι τα πρώτα που θα βγάλουν οι τράπεζες στο «σφυρί» τη νέα χρονιά.
Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες, εξοχικά σε κοσμοπολίτικα νησιά, βίλες και διαμερίσματα σε ακριβές περιοχές της Αθήνας -αλλά και της Θεσσαλονίκης-, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα οι τράπεζες υποστηρίζει το mononews.gr, έχουν έτοιμες τις λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται 8.000 με 10.000 τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία θα είναι και τα πρώτα που θα πάρουν το δρόμο για πλειστηριασμό.

Οι τραπεζίτες επιμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 10.000 ακινήτων ανήκουν σε κατά σύστημα κακοπληρωτές, οι οποίοι άφησαν τα δάνεια να «σκάσουν», λίγους μήνες μετά την εκταμίευση τους.

«Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε ακριβά ακίνητα στο σφυρί, και να στείλουμε προς όλους σαφές μήνυμα ότι τα «ψέμματα τελείωσαν», λέει γνωστός τραπεζίτης και σημειώνει πως: Στις λίστες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ακίνητα, και όχι τα σπίτια του «κοσμάκη».

Όμως, συνεχίζει, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν 1 κίνδυνο «να μην πετύχουμε τους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και αν συμβεί αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε bail-in, στην περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

«Όταν έχω τη βίλα του εφοπλιστή που δεν πληρώνει, θα τη βγάλω στο σφυρί. Τη βίλα και όχι το διαμέρισμα στην Καλλιθέα ή το Αιγάλεω. Αυτή είναι η πρόθεση μας, διότι πρέπει να μπει φρένο στον εμπαιγμό από τους κακοπληρωτές» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες υπολογίζουν ότι περίπου 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή αν και μπορούν συστηματικά δεν πληρώνουν. Από αυτούς το 50% έχει δάνεια λιανικής (στεγαστικά- καταναλωτικά) και το 50% επιχειρηματικά.

Για να καταλήξουν στις λίστες με τα ακριβά ακίνητα στάθμισαν συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:

Το είδος του δανείου. Το ποσό του δανείου. Το διάστημα που δεν εξυπηρετείται. Την ανταπόκριση συνεργασίας από τον δανειολήπτη. Αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο. Την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τέλος την εμπορευσιμότητα.

Σήμερα οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα.

Στο «κόκκινο» είναι περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δάνεια με συνολικές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ αν μετρηθούν και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια και η οφειλή τα 108 δισ. ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το σχέδιο της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το παρουσίασε στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στις 30 …