Σε 5.493 περιοχές γρήγορο ίντερνετ

internet_

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν «γρήγορο Ιντερνετ» τα πρώτα απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας σε 13 νομούς της χώρας στο πλαίσιο του έργου «Rural broadband», το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές «λευκές» περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Το έργο του «αγροτικού Ιντερνετ» υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 161 εκατομμύρια ευρώ. Αναπτύσσεται με τη μορφή ΣΔΙΤ και το αντικείμενό του είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ελληνικής επικράτειας.

Υπολογίζεται ότι το έργο θα καλύψει περισσότερους από 500.000 χρήστες του Διαδικτύου σε χωριά και οικισμούς σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν τεχνολογικά, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε προχωρήσει σε επενδύσεις λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν από την επόμενη χρονιά να χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως: Τηλεϊατρική, τηλε-εργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εμπορικές συναλλαγές), IP τηλεόραση, video and music on demand.

Στόχος της Πολιτείας τονίζει το "Εθνος", είναι η ενίσχυση της απασχόλησης σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες θα δημιουργηθούν ψηφιακές υποδομές κατάλληλες να ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Εκτιμάται ότι σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η άμεση διάθεση αγροτικών προϊόντων θα ενισχυθεί σημαντικά με την άμεση επαφή με νέες αγορές, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Σε τρεις ζώνες

Για την υλοποίηση του έργου η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές ζώνες, ενώ ανάδοχοι είναι ο ΟΤΕ που έχει αναλάβει δύο τομείς και η Intrakat που έχει αναλάβει έναν τομέα. Συγκεκριμένα, ο τομέας 1 του ΟΤΕ περιλαμβάνει τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου, προϋπολογισμού 44.375.478 ευρώ.

Ο τομέας 2 που έχει αναλάβει η Intrakat περιλαμβάνει τις περιοχές Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, Νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας και Κυκλάδων, προϋπολογισμού 60.315.940 ευρώ, ενώ ο τομέας 3 του ΟΤΕ απαρτίζεται από τις περιοχές Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου και Κρήτης και έχει προϋπολογισμό 56.385.614 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες Ειδικού Σκοπού που έχουν δημιουργηθεί θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, τη συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου, ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης.

Αν και βάσει του αρχικού προγραμματισμού το έργο έπρεπε να παραδοθεί στο τέλος του 2016, στο σύνολό τους οι υπό κατασκευήν υποδομές υπολογίζεται ότι τελικά θα παραδοθούν έως το καλοκαίρι του 2017.

Σύμφωνα με πηγές του τηλεπικοινωνιακού χώρου, ο ΟΤΕ θα μπορέσει να δώσει γρήγορο Ιντερνετ από τον Δεκέμβριο σε ορισμένα χωριά στους Νομούς Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου οι εργασίες δικτύων είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Προβλήματα

Η Intrakat, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσανατολίζεται να ολοκληρώσει το έργο συνολικά το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα έχει παραδοθεί το 40% και βρίσκεται σε τελικό στάδιο ποσοστό 1,25%. Η τεχνολογία, πάντως, της ασύρματης κάλυψης που έχει επιλεγεί από τον ανάδοχο φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους Δασαρχεία και τις Εφορίες Αρχαιοτήτων.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κοινωνία της Πληροφορίας ζητά καλύτερη ανταπόκριση από αυτούς τους φορείς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚτΠ, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες θα προσφέρονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες/τουρίστες των αγροτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. «Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν σε «λευκές» περιοχές, ενίσχυση του τουρισμού και συγκράτηση του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και την υπόλοιπη χώρα αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Με τα νέα δίκτυα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα παροχής ελκυστικών πακέτων ευρυζωνικών λύσεων για τους τελικούς χρήστες. Το έργο θα αυξήσει τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες για τους χρήστες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της «Ψηφιακής Ατζέντας 2020», η οποία προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες για το σύνολο του πληθυσμού έως το 2020.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet

Gigabit Voucher 200 ευρώ σε όλους για γρήγορο internet. Οδηγίες για την αίτηση και την …