Πως βρίσκονται σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Μαζικές εντολές ελέγχων σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αποστέλλει η γενική γραμματεία εσόδων, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει μέχρι το τέλος του έτους. Η παραγραφή εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, απόκτησης πρώτης κατοικίας, δωρεών και κληρονομιών μετοχών) αναγκάζουν τις εφορίες όλης της χώρας να ανοίξουν τους φακέλους με τις ανέλεγκτες υποθέσεις που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον.

Η εντολή του γενικού γραμματέας δημοσίων εσόδων Γ. Πιτσιλή στους εφόρους ήταν ξεκάθαρη: Τρέξτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλες τις διαδικασίες, έτσι ώστε πριν από την εκπνοή του έτους, να έχετε εκδώσει τις εντολές ελέγχου για τις μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό η φορολογική διοίκηση θα πετύχει τη διετή παράταση της παραγραφής των εν λόγω υποθέσεων. Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση κρατά ομήρους τους ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και, όπως συμβαίνει για το σύνολο των θεμάτων της φορολογίας, οι νόμοι δεν τηρούνται, όταν πρόκειται για το συμφέρον του ελληνικού δημόσιου. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο παρατείνεται η παραγραφή όλων των υποθέσεων με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει ποιες οικονομικές χρήσεις έχουν παραγραφεί.

Κάθε υπάλληλος καλείται να αναλάβει δύο υποθέσεις ο καθένας, ενώ ο ΓΓΔΕ επισημαίνει στους εφόρους ότι όσες υποθέσεις τελικά παραγραφούν, θα αρχειοθετηθούν και δεν θα θεωρούνται περαιωμένες, όπως έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στην πράξη.

Για τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, ισχύει παλαιότερη απόφαση του Χ. Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη της επιλογής των υποθέσεων, που πρέπει να ελεγχθούν, έχουν οι Προϊστάμενοι των εφοριών, με βάση τα εξής κριτήρια:

  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
  • Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε.
  • Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης ια΄ του άρθρου 23 του ν.2459/1997.
  • Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων του ν.3091/2002, ως προς τα δικαιολογητικά.

Διευκρινίζεται ότι, οι υπόλοιπες υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια της ΠΟΛ.1265/16.12.2013 είτε γιατί υπερβαίνουν τον αριθμό των προς έλεγχο υποθέσεων, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγεγραμμένες) χωρίς να θεωρηθούν ως περατωθείσες.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …