3μηνο «πάγωμα» 2ης αξιολόγησης και βραχυπρόθεσμων

Τουλάχιστον 100 ημέρες καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση και ίσως και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι το αντίτιμο της μονομερούς ενέργειας της Ελλάδας να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα με βάση την πρόβλεψη για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016.

Αύριο Τρίτη, δύο μέρες πριν πιστωθούν τα 617 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των 1,6 εκατομμυρίων δικαιούχων του βοηθήματος, τα μέλη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) θα κληθούν να κάνουν μια αποτίμηση των έως τώρα συνομιλιών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε ένα ναρκοθετημένο τοπίο για την Ελλάδα.

Τούτος ο τρίτος κύκλος επαφών με τους θεσμούς διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο του πιο αποτυχημένου κύκλου συναντήσεων των θεσμών με τους Ελληνες υπουργούς από την αρχή των μνημονίων.

Ανοιχτά θέματα

Βεβαίως κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή κάποια νομοσχέδια που ήταν σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι (η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, το one stop shop) αλλά όλα τα μεγάλα θέματα έμειναν ανοιχτά. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το μεγαλύτερο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν συζητήθηκε καθόλου μέσα στην εβδομάδα.

Τούτο διότι οι ομάδες της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ βρίσκονταν στην Αθήνα (με παρότρυνση και πίεση της Κομισιόν και μεγάλη απροθυμία του ΔΝΤ) και οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν… αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επέστρεψαν από τις ΗΠΑ όπου συμμετείχαν στο συνέδριο του Capital Link την Πέμπτη το βράδυ. Εκαναν κάποιες συναντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων για τα κλειστά επαγγέλματα και το άνοιγμα των αγορών προϊόντων με βάση τις υποδείξεις των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ αλλά και πάλι όλα τα θέματα παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω τεχνική επεξεργασία.

Η υπουργός με το μεγαλύτερο θέμα της διαπραγμάτευσης κ. Εφη Αχτσιόγλου ήταν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη στο Βερολίνο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετέχοντας στο συνέδριο της γερμανικής Αριστεράς. Το εργασιακό για το οποίο η ελληνική πλευρά περιμένει «πολιτική λύση» ώστε να μη χρειαστεί να υποχωρήσει για τις ομαδικές απολύσεις έμεινε στον πάγο μέχρι και τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, κάπου στα μέσα του Ιανουαρίου. Οι θεσμοί περιορίστηκαν σε μια συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει ακόμη πολλά και σημαντικά κενά στην εφαρμογή του, μεταξύ των οποίων και η απόφαση για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς των ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2017.

Καθυστέρηση

Το μεγάλο όμως θέμα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών είναι το πακέτο παροχών που δόθηκε με την πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι διπλάσιο από τον στόχο του ελληνικού προγράμματος. Τα μέλη του EWG είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη πήγαν σε χρόνο ρεκόρ, μετά την παρέμβαση της Γερμανίας να παγώσουν μέχρι και τον Ιανουάριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με βάση μια προκαταρκτική γνώμη που έδωσαν οι θεσμοί για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για την ταχύτητα και την έλλειψη ενημέρωσης της συγκεκριμένης απόφασης από κάποιους υπουργούς της Ευρωζώνης ( κυρίως τον Γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν) αλλά και τον επίτροπο αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις κ. Πιερ Μοσκοβισί η ελληνική πλευρά διά του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τετελεσμένα γεγονότα.

Το πιο πιθανό είναι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες να προτείνουν το θέμα να επανεξεταστεί με την έκδοση των επίσημων στοιχείων για το κλείσιμο του ελληνικού προϋπολογισμού από την Eurostat στις αρχές Απριλίου.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αν αυτή είναι και η απόφαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου όπου θα μεταβιβάσουν τις αποφάσεις τους τα μέλη του EWG τότε θα έχουμε μια καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών και στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Τούτο διότι το θέμα για το οποίο εγκαλέστηκε η Ελλάδα είναι δημοσιονομικό και η ανησυχία των θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 επηρεάζει του δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος έτους που είναι η βάση και για τους στόχους του 2017 και 2018. Με δεδομένο λοιπόν ότι και αυτό το θέμα είναι ανοιχτό, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ πιθανό η όλη διαδικασία να καθυστερήσει μέχρι να υπάρξουν πιστοποιημένα στοιχεία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν λόγω των παροχών η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θέλει να εμφανιστεί πιο αισιόδοξος αλλά δεν πείθει. Μιλά για μια απαισιόδοξη πρόβλεψη η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί προς το καλύτερο και να έχουμε συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του 2017 «αν όλες οι πλευρές έχουν εποικοδομητική στάση», όπως αναφέρει, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί.

Στόχευση

Πάντως το etypos τονίζει ότι στην αυριανή συνεδρίαση το πολύ δύσκολο έργο του Ελληνα υπουργού κ. Χουλιαράκη θα είναι να προσπαθήσει να πείσει το συμβούλιο των τεχνοκρατών ότι και με τις παροχές υπάρχει δημοσιονομικό μαξιλάρι στα έσοδα πάνω από 400 εκατ. ευρώ με το οποίο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 επιτυγχάνεται και με το παραπάνω.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Black Friday: Πάνω απο 10.000 έλεγχοι- Στο μικροσκόπιο γνωστός influencer

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί εξυπνάκηδες που νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, αλλά είναι σε …