Προσοχή με την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Τα λάθη για δηλητηρίαση

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο φυσικά πρωταγωνιστεί η γαλοπούλα! Μπορεί το μεγαλύτερο άγχος της νοικοκυράς να είναι αν θα «στεγνώσει» το πουλερικό, όμως στην πραγματικότητα αυτό που απειλεί να χαλάσει το χριστουγεννιάτικο κλίμα είναι η... τροφική δηλητηρίαση!

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο συχνά κουβαλούν παθογόνα βακτήρια –κυρίως σαλμονέλα και καµπυλοβακτηρίδιο– τα οποία ευθύνονται για αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και οι πόνοι στην κοιλιά. Κανείς μας δεν θέλει να περάσει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον τις μέρες των Χριστουγέννων!

Δείτε 4 συχνά λάθη κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της γαλοπούλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

1. Πλένετε τη γαλοπούλα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπλένουν με άφθονο νερό τη γαλοπούλα (όπως και το κοτόπουλο) πριν το μαγείρεμα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν απομακρύνουν τα βακτήρια. Εάν ακολουθείτε κι εσείς την τακτική αυτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μόνο που καταφέρνετε με το πλύσιμο είναι να εξαπλωθούν με τα σταγονίδια του νερού τα μικρόβια σε άλλες τροφές που βρίσκονται τριγύρω και στις επιφάνειες της κουζίνας. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα.

2. Ψήνετε τη γαλοπούλα με... το μάτι

Το εντυπωσιακό χρυσαφένιο χρώμα της γαλοπούλας εξωτερικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Για να σιγουρευτείτε ότι το πουλερικό έχει μαγειρευτεί καλά εσωτερικά χρειάζεστε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, η γαλοπούλα πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου περίπου για να θεωρηθεί ασφαλής προς κατανάλωση. Χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο μπούτι, στις φτερούγες αλλά και στο πιο παχύ μέρος του στήθους.

3. Βάζετε γέμιση στη γαλοπούλα

Η παράδοση είναι να γεμίζουμε τη γαλοπούλα με ρύζι, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, πορτοκάλι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τόσο η γέμιση όσο και η γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτούν σε θερμοκρασία περίπου 75 βαθμών Κελσίου, όμως η γέμιση μαγειρεύεται με πιο αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι η γέμιση να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία η γαλοπούλα θα έχει ήδη στεγνώσει. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε σωστό και ασφαλές μαγείρεμα είναι να ετοιμάσετε τη γέμιση χωριστά.

4. Τρώτε ό,τι έμεινε από τη γαλοπούλα πολλές μέρες μετά

Μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς, σούπες και πίτες με ό,τι έμεινε από το γιορτινό πουλερικό, φροντίστε όμως να το κάνετε άμεσα μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων. Η μαγειρεμένη γαλοπούλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις μέρες και εάν δεν έχει καταναλωθεί μέσα στο διάστημα αυτό δυστυχώς θα πρέπει να την πετάξετε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε το θερμόμετρο κουζίνας και όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό, με τους 75 βαθμούς Κελσίου να θεωρούνται ασφαλής θερμοκρασία.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης - ανασκόπηση: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομικά υπεύθυνος

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για …