Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία σκουριάζουν σε αποθήκες επειδή οι αρχές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τα διορθώσουν. Οι σκηνές αυτές, φέρνουν περισσότερο στο μυαλό τους απελπισμένους κατοίκους της Βενεζουέλας, παρά τους Έλληνες, επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα της Telegraph.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πρωταγωνίστησε το 2016 στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, όπως συνέβη το 2015, οι προειδοποιήσεις σε μια έκθεση του ΔΝΤ αυτόν τον μήνα αποκαλύπτουν τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων γύρων αυστηρών οικονομικών μέτρων, σε μια χώρα όπου η λιτότητα δείχνει να μην τελειώνει ποτέ.
Το πλέον παράδοξο όμως είναι το πρόσωπο που υπογράφει τη συγκεκριμένη έκθεση.
Ο άνθρωπος που κάποτε ονομάστηκε «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα» (το δημοσίευμα αναφέρεται στον Πολ Τόμσεν) τώρα προειδοποιεί ότι εάν ο προϋπολογισμός της χώρας γίνεται όλο και πιο «φιλικός προς την ανάπτυξη», τότε η συνεχιζόμενη ύφεση και που ταλανίζει τη χώρα θα συνεχιστεί.
Οι θεσμοί βρίσκονται σε διαμάχη για διάφορα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου συμπεριλαμβανομένου του πόσο σκληροί θα πρέπει να είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ παραμένει στην επικαιρότητα και το αιώνιο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η αύξηση των εντάσεων
Η απόφαση Τσίπρα για το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η με εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό θεωρήθηκε ως ένα σύμβολο της ανυπακοής και προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών σε μια εβδομάδα που ο ESM ανέστειλε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ενώ το ζήτημα επιλύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων με μια επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο του Eurogroup, το ΔΝΤ δεν είναι πεπεισμένo ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα είναι ικανά να μειώσουν το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20% και ότι κάτι τέτοιο θα είναι δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ανακάμψει.
Η Ευρωζώνη θέλει να δει αποτελέσματα πριν από τη χορήγηση περισσότερων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ελλάδα. Σε αυτό το ΔΝΤ είναι απίθανο να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με 2,7% το 2017, μετά από μια συρρίκνωση του 0,3% φέτος.
Αλλά σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η δημοσιονομική σύνεση της Ελλάδας θα γυρίσει γρήγορα στην ασωτία.
Στο ΔΝΤ η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστά περίπου 14 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης, σύμφωνα με την HSBC, και όπως όλα δέιχνουν το Ταμείο είναι αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Ωστόσο Γερμανοί, Ολλανδοί, Φινλανδοί και οι Αυστριακοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
«Οι Γερμανοί θέλουν τις τεχνικές γνώσεις του ΔΝΤ επειδή δεν εμπιστεύονται την Επιτροπή σε τεχνικό επίπεδο », λέει ένας αξιωματούχος.
«Η Κομισιόν είναι πιο ευέλικτη στο να ωραιοποιήσει τους αριθμούς παραποιήσει τους αριθμούς έτσι ώστε να υπάρξει πιο εύκολη διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο».
«Ενώ δεν υπάρχει καμία απόδειξη περί συμπαιγνίας ή χειραγώγησης, το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό» τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος.
Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι
Το κλειδί για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης των 6,1 δισ. ευρώ δόση είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αποτελεί ορόσημό για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ακόμη και εδώ υπάρχει μια αίσθηση το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. «Εάν θέλετε να φέρετε το ποσοστό ανεργίας σας κάτω από 23% τότε η αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη».
Η Catherine Mann, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, η οποία εργάζεται με την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, επιμένει ότι είναι ο μόνος σωστός δρόμος είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Οι αναλυτές λένε ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν χρειάζεται να πληρώσει 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
«Βλέπουμε ένα υψηλό κίνδυνο για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα πάει πίσω την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και την άρση των capital controls», λέει ο Φάμπιο Balboni στην HSBC.
Και όλα αυτά σε μια εποχή που η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκ νέου σε γενικές εκλογές και η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το δικό της πολιτικό τεστ της στη Γερμανία.
Η περίοδο ησυχίας για την Αθήνα πέρασε. Ετοιμαστείτε για ένα ακόμα «καυτό» καλοκαίρι για την Ελλάδα.