Γεμάτο παγίδες είναι το νέο έτος για όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη. Οι αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθεί τη διετία 2015 - 2016, βάζουν νέα δεδομένα στη συνταξιοδότηση, αλλάζοντας προς το χειρότερο τα όρια ηλικίας και ανατρέποντας έτσι προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής για χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται μια «ανάσα» από τη σύνταξη
Τα όρια ηλικίας θα συνεχίσουν και φέτος να αυξάνονται, ως συνέπεια του τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος η σύνταξη που θα χορηγηθεί να είναι αισθητά μικρότερη (έως 30%), της αναμενόμενης. Παράλληλα, τροχοπέδη στην επιλογή για συνταξιοδότηση θα αποτελέσει και η αύξηση του κόστους της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης.
Αναλυτικά οι μεγαλύτερες παγίδες:
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Συνεχίζεται η αύξησή τους, όπως θεσμοθετήθηκε από το νόμο για το τρίτο μνημόνιο (ν.4336/2015). Εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση, που ανά περίπτωση, μπορεί να φτάσει έως και την πενταετία. Ανεξάρτητα από το εάν ο ασφαλισμένος έχει κατοχυρώσει ή θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας. Άμεσα θιγμένοι αναμένεται να είναι ασφαλισμένοι με έναρξη εργασιακού βίου πριν από το 1993, δηλαδή «παλαιοί», οι οποίοι κατοχύρωσαν 35αετία. Επίσης, θίγονται γονείς με ανήλικο τέκνο και 25 έτη απασχόλησης στο Δημόσιο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν όσοι ασφαλισμένοι πρόλαβαν πριν από τη 18η Αυγούστου 2015 (έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου), να συμπληρώσουν τόσο το τότε ηλικιακό όριο, όσο και την απαιτούμενη προϋπηρεσία.
Πλασματικά έτη: Η αύξησή τους, επηρεάζει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους που ήθελαν να κάνουν χρήση της διαδικασίας για να συνταξιοδοτηθούν. Από το 6,67% του μισθού που ήταν έως το τέλος του 2016 το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, ανέρχεται σταδιακά έως το 20% του μισθού. Άρα είναι προφανές ότι η παραπάνω αύξηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να γίνει χρήση του μέτρου και έτσι ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, θα εγκλωβιστεί στην εργασία του, για αρκετά έτη επιπλέον.
Μείωση σύνταξης: Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού, όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2017 κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις έως και 30% μικρότερες από εκείνες που υπολόγιζαν ότι θα εισέπρατταν με βάση το παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Αυτό το μέτρο, επηρεάζει τόσο ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στην 35αετία, όσο και γονείς με ανήλικο τέκνο που θα λάβουν, έτσι και αλλιώς, μειωμένη σύνταξη. Υπολογίζεται ότι όσοι βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν κινδυνεύουν με μηνιαίες απώλειες που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 130 ευρώ, επί της σύνταξής τους.
Μειωμένη σύνταξη: Όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ επιλέξουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, ακόμα και με χορήγηση μειωμένης σύνταξης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να το πράξουν, είναι υποχρεωτικό να έχουν συμπληρώσει 100 Ημέρες Ασφάλισης, δηλαδή τέσσερις μήνες εργασία, ανά έτος, την τελευταία πενταετία, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Διαφορετικά, λύση αποτελεί μόνο η αυτασφάλιση, που όμως αποτελεί μια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
Προσαύξηση ασφάλισης: Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είχαν έως τώρα το δικαίωμα, να επιλέξουν προαιρετικές κατηγορίες ασφάλισης και, καταβάλλοντας υψηλότερο αντίτιμο, να προσδοκούν σε μια ανάλογα υψηλότερη σύνταξη, μετά τη λήξη του εργασιακού τους βίου. Κάτι τέτοιο πια δεν υφίσταται, αφού και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, θα καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους, ως ασφαλιστική εισφορά.
Προετοιμασία συνταξιοδότησης: Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να προετοιμάσει έγκαιρα την έξοδό του από την εργασία. Διαφορετικά κινδυνεύει να υποστεί τις δραματικές καθυστερήσεις, που ξεπερνούν τη διετία σε κάποιες περιπτώσεις, στη χορήγηση της σύνταξης, που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, που εγκλωβίστηκαν εξαιτίας των πολλών προβλημάτων απονομής σύνταξης που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για το λόγο αυτό το dikaiologitika.gr συμπληρώνει πως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προβεί έγκαιρα σε ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, σε τακτοποίηση οφειλών εάν υπάρχουν, σε εξαγορά πλασματικών ετών, εάν το επιθυμεί, καθώς και σε αίτηση προσωρινής σύνταξης.