Στις καλένδες παραπέμπεται το σχέδιο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Όπως φαίνεται οι πλασματικές αξίες που ισχύουν σήμερα θα διατηρηθούν και κατά το τρέχον έτος αλλά και το επόμενο.
Οι αποκλίσεις όμως μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις ακριβές περιοχές διευρύνονται και ξεπερνούν το 40-50% με αποτέλεσμα να καταβάλλονται υπέρογκοι φόροι στο δημόσιο.
Αυτό που εκτιμούν, στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι ότι θα αυξηθούν οι προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ με αίτημα τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, όπως έγινε πρόσφατα για 4 περιοχές της χώρας.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να διαμορφωθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο θα αναπροσαρμόζεται σε τρίμηνη ή εξάμηνη βάση μ βάση τις τιμές της αγοράς. Και αυτό, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή έχει «κολλήσει» εξαιτίας αφενός των λιγοστών αγοραπωλησιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αφετέρου λόγω των διαφορετικών απόψεων που έχουν τα μέλη της.
Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπει την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου να υπάρχει πιστοποιημένος εκτιμητής, ο οποίος θα κρίνει την αξία του ακινήτου. Την εκτίμηση αυτή θα χρησιμοποιούν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να επιβάλουν τους σχετικούς φόρους. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις στους πωλητές και αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι εν μέσω κρίσης θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα, καθώς θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουν τον εκτιμητή.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καθυστερήσει σημαντικά στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών για τις τέσσερις περιοχές της χώρας που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση αυτή το υπουργείο Οικονομικών, έπρεπε να προχωρήσει στην εκ νέου αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων και εφόσον το δικαστήριο εκδώσει σχετικές αποφάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων.
Όπως αναφέρουν στο liberal.gr, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε αυτή τη φάση θα προχωρήσουν (άγνωστο πότε) στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για τις παραπάνω περιοχές και μόνο. Οι νέες τιμές που θα αποφασισθούν θα αφορούν σε πράξεις που θα γίνουν το 2017, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις νεότερες τιμές.