Η «Bridging Europe» είναι η περιβόητη εταιρεία δημοσκοπήσεων που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια στα κοινά της χώρας, δημοσιεύει τις έρευνες της αποκλειστικά σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά κανένας δεν γνωρίζει σε ποιον ανήκει, ούτε καν που βρίσκεται η έδρα της.
Πρόκειται για μια εταιρεία δημοσκοπήσεων που δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς) αλλά ούτε εγγεγραμμένη στο μητρώο του ΕΣΡ είναι, ώστε να έχει τη δυνατότητα να διενεργεί νομίμως έρευνες κοινής γνώμης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τη μετοχική της σύνθεση, όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν όλες οι νόμιμες εταιρείες, καθώς και να ελέγχεται όπως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή με τις εταιρείες που ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ.
Μέλη του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ που συνεργάζονται με την Bringing Europe (αφού δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον εκπρόσωπό της εταιρείας καθώς δεν εμφανίζεται κανείς ), να τους μεταφέρουν την παράκληση να παρουσιαστούν και να εγγραφούν στο μητρώο του ΕΣΡ ώστε να λειτουργούν νομίμως. Ο ΣΕΔΕΑ έχει απευθυνθεί επίσης και στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, καθώς και στον γγ Ενημέρωσης, οι οποίοι συμφώνησαν μαζί τους ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται έρευνες από μη νόμιμες εταιρείες, αλλά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνέχισαν να το κάνουν.
Η συνέχεια από το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο inside story και αποελεί τμήμα του άρθρου του kourdistoportocali.com:
«Ο νόμος περί δημοσκοπήσεων δεν τηρείται πρώτα από όλα από την ίδια την πολιτεία» υποστηρίζουν όλοι οι δημοσκόποι με τους οποίους μίλησε το inside story στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις δημοσκοπήσεις. Και όλοι τους ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν – άλλοι ονομαστικά και άλλοι όχι- στη συγκεκριμένη εταιρεία που διενεργεί δημοσκοπήσεις χωρίς να έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες κοινής γνώμης και χωρίς να δηλώνει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποια η μετοχική σύνθεση- όπως ορίζει ο νόμος περί δημοσκοπήσεων.
«Για να δημοσιοποιήσει μία εταιρεία δημοσκοπήσεων μία έρευνα κοινής γνώμης ο νόμος λέει ότι πρέπει να είναι στην λίστα του ΕΣΡ. Την περασμένη Κυριακή είδαμε πάλι μία δημοσκόπηση από εταιρεία που δεν είναι ούτε στον ΣΕΔΕΑ ούτε στο ΕΣΡ. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να τους ενημερώσουμε για τη νομοθεσία και να τους καλέσουμε να εγγραφούν στη λίστα του ΕΣΡ» αναφέρει ο κ.Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, «αλλά δεν κατέστη δυνατόν γιατί στην ιστοσελίδα τους δεν αναφέρεται ούτε έδρα, ούτε διεύθυνση, ούτε τηλέφωνο!».
Την ίδια περίπτωση στηλιτεύει και ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, παρότι αρνείται να αναφέρει το όνομα της Bridging Europe. «Εμείς αυτό που κάναμε όταν είδαμε αυτή την έρευνα, ήταν να στείλουμε ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, με τη λίστα του ΕΣΡ ώστε να πληροφορηθούν όλοι ποιες είναι οι νόμιμες εταιρείες. Το θέσαμε και στον αρμόδιο υπουργό και αυτός είπε ότι συμφωνεί μαζί μας».
Η εν λόγω εταιρεία πάντως, εμφανίζεται με έδρα κάποτε στις Βρυξέλλες κάποτε στην Αθήνα, τις προηγούμενες μέρες χωρίς έδρα πουθενά. Μέχρι τώρα τα ευρήματα της Bridging Europe δημοσιεύονται σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (Εφημερίδα Συντακτών, Χωνί) σε κομματικά (Αυγή, Left) ενώ τελευταία και στο κρατικό ΑΠΕ, παρότι πρόκειται για φορέα που διενεργεί δημοσκοπήσεις παρανόμως.
Είναι εντυπωσιακό μάλιστα ότι και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, είχε κάνει πριν από λίγο καιρό (αυτό;)κριτική, λέγοντας ότι είναι λάθος για τα κομματικά μέσα να παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις από εταιρείες που δεν είναι στον ΣΕΔΕΑ αν και λίγες μέρες τη δήλωση αυτή συνέβη ξανά το ίδιο, όπως ξανάγινε την περασμένη Κυριακή.
Η Bridging Europe πάντως πέρα από τη μη τήρηση των περισσότερων διατάξεων του νόμου, σε πολλές έρευνες που είχε δημοσιεύσει απέφευγε να αναφέρει το όνομα του εντολέα παρότι είναι υποχρεωτικό.
Μία από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της Bridging Europe ήταν για την Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου με τίτλο «Ψηφίζουν αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο».
Στη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης αυτής βλέπουμε να αναφέρεται η ταυτότητα της έρευνας, καθώς η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει αντικείμενο πολλών επικριτικών δημοσιευμάτων, κυρίως γιατί ήταν η μόνη που έδινε και συνεχίζει να δίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, όταν όλες οι υπόλοιπες τον δείχνουν να καταρρέει.
Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που υποχρεώθηκε να κάνει η εν λόγω εταιρεία, όταν όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της νεοφερμένης, αλλά αρνούμενης να νομιμοποιηθεί εγγραφόμενη στο ΕΣΡ εταιρείας.
Ιδρυτής και διευθυντής της Bridging Europe μέχρι πρότινος, δεν ήταν άλλος από τον επίσης νεοφερμένο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τον τριαντάχρονο Δημήτρη Ραπίδη.
Ο Δημήτρης Ραπίδης εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά την έναρξη της κρίσης, το 2012, όταν βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εντάχθηκε στη γραμματεία Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος. Όσοι τον θυμούνται εκεί, αναφέρουν ότι βρέθηκε στην επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής χωρίς να τον γνωρίζουν από πριν, εικάζοντας ότι τον έφερε κάποιο από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας. «Μας είπε ότι τον ενδιαφέρουν τα Βαλκάνια και η Τουρκία» αναφέρει ένα από τα μέλη εκείνης της Επιτροπής. «Είχε ένα think tank, την Bridging Europe, δεν ξέραμε από πού χρηματοδοτούνταν και αυτό κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το έβλεπαν με καλό μάτι- αυτοί που έφυγαν μετά το τρίτο μνημόνιο. Ο ίδιος δήλωνε άνεργος και έλεγε ότι εκείνη την περίοδο έψαχνε για δουλειά».
Μετά τις Ευρωεκλογές πάντως, ο Δ. Ραπίδης, που στο μεταξύ είχε περάσει στην ομάδα Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέλιο Παππά, άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και να εργάζεται για την ευρωομάδα της αριστεράς, όπου συνεχίζει και σήμερα.
Ο κ.Ραπίδης σύντομα βρέθηκε στο στόχαστρο των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο από την αρθρογραφία του, όσο και από την παρουσία του στα σόσιαλ μήντια, δεν κρυβόταν η ταύτιση του με το κυβερνών κόμμα, παρότι δεν την ανέφερε πουθενά- πιθανόν λόγω του ηθικά ασυμβίβαστου που υπάρχει με την ιδιότητα του «δημοσκόπου» . Για το λόγο αυτό, όταν τελευταία άρχισαν πολλοί να αναρωτιούνται για τη σχέση του με την κυβέρνηση, έπαψε να εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος της Bridging Europe κι εμφανίζεται μόνο ως ιδρυτής της, ενώ στη θέση του διευθύνοντα έχει μπει ένα ξένο όνομα.
Σε επικοινωνία που είχε το inside story μαζί του δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι πια διευθυντής και συνεπώς δεν μπορούσε να μας απαντήσει στα ερωτήματα που θα του θέταμε. Σε άλλη ερώτηση μας για το που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας μας είπε ότι «δεν υπάρχει, γιατί βρίσκεται σε μεταβίβαση», αλλά πριν ήταν στην Αθήνα.
Το inside story επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τους φερόμενους ως επικεφαλής της εταιρείας αυτή την περίοδο, αλλά καθώς δεν υπάρχει τηλέφωνο, ούτε e-mail παρά μόνο η δυνατότητα να αφήσεις ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα http://www.bridgingeurope.net/contact.html αυτό και πράξαμε , αλλά χωρίς να λάβουμε ποτέ κάποια απάντηση.