Το κυβερνητικό δώρο στους φοροφυγάδες(Διπλό)

Τρίβουν τα χέρια τους οι φοροφυγάδες καθώς από τις αρχές του χρόνου, έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή η πολιτική… ενίσχυσής τους, μια πολιτική που ακολουθείται πιστά από τη σημερινή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι τα «μαύρα σύννεφα» για τα δημόσια έσοδα έχουν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν.

Στις τσέπες των φοροφυγάδων, εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν ακόμη και πάνω από 3.000 ευρώ ανά άτομο καθώς σε αυτά τα επίπεδα φτάνει το ποσό που θα εξοικονομήσουν είτε από φόρους είτε από ασφαλιστικές εισφορές. Φυσικά, από την πολιτική ελάφρυνσης των εκατοντάδων χιλιάδων επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που εμφανίζονται να επιβιώνουν με καθαρές αποδοχές της τάξεως των 300-500 ευρώ τον μήνα, προκύπτει βαρύτατος λογαριασμός ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 600-700 εκατ. ευρώ. Ποιος θα τον πληρώσει; Αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά το επόμενο διάστημα, ο κλήρος θα πέσει για μια ακόμη φορά στους «συνήθεις υπόπτους», μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι δανειστές, έχουν ήδη ζητήσει να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων. Στον προϋπολογισμό, έχει εγγραφεί ότι τα έσοδα θα είναι φέτος κατά 60-80 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, με δεδομένη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 80% των αυτοαπασχολουμένων, τις χιλιάδες διακοπές εργασιών και τα «τεχνάσματα» που υιοθετούν όσοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με το 2016, εκφράζονται ήδη φόβοι για «τρύπα» στα έσοδα της τάξεως των 50-60 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, η χρονιά θα κλείσει με μια «ζημιά» της τάξεως των 600-700 εκατ. ευρώ η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Το αναπάντεχο δώρο που γίνεται φέτος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία είναι διπλό:

Με τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, επήλθε πολύ μεγάλη μείωση η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 50% για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που κατατάσσονταν μέχρι τώρα στην 4η ή και στην 5η κλάση του παλαιού ΟΑΕΕ (ή ακόμη παλαιότερου ΤΕΒΕ). Τόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, δήλωσαν ότι το 80% των ασφαλισμένων –περίπου ένα εκατομμύριο άτομα- θα καταβάλλουν τις ελάχιστες επιτρεπόμενες εισφορές δηλαδή 168 ευρώ τον μήνα. Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι η μείωση των εισφορών γι’ αυτούς που δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, θα οδηγήσει περισσότερους στο… ταμείο αυξάνοντας το συντελεστή εισπραξιμότητας.

Φυσικά, στις μειώσεις δεν υπάρχουν διακρίσεις: κερδίζουν και αυτοί που δεν πλήρωναν και αυτοί που πλήρωναν και –φυσικά- αυτοί που απέκρυπταν τα εισοδήματά τους για να εμφανιστούν με όσο το δυνατόν χαμηλότερες αποδοχές. Το κέρδος για επαγγελματία που δήλωσε το 2015 καθαρά κέρδη της τάξεως των 8.000 ευρώ φαίνεται στον σχετικό πίνακα. Ο ασφαλισμένος που μέχρι και το τέλος του 2016 ανήκε στην 3η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ κερδίζει 1.530 ευρώ τον χρόνο, στην 4η κατηγορία 1.868 ευρώ τον χρόνο και στην 5ης κατηγορία 2.486 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, ο επαγγελματίας της 5ης ασφαλιστικής κλάσης, εξασφαλίζει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μηνιαίο ποσό αντίστοιχο με αυτό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο προορίζεται για όσους ζουν κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας.

Με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει της ενιαίας κλίμακας που χρησιμοποιείται πλέον για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τα χαμηλότερα εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 26% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε μια χρονιά που σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετα φορολογικά βάρη, η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, θα έχουν και φορολογικό όφελος. Στο εισόδημα των 8.000 ευρώ, πέρα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται και ένας πρόσθετος «μποναμάς» της τάξεως των 320 ευρώ από την εφορία καθώς ο φόρος εισοδήματος θα περιοριστεί από τα 2.080 ευρώ το 2016, στα 1.760 ευρώ το 2017. Στις 10.000 ευρώ εισόδημα, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο (4.000 ευρώ) ενώ στις 20.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 764 ευρώ. Πρακτικά, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μια πηγή εσόδων, θα πληρώσουν λιγότερα ακόμη και αν το εισόδημά τους φτάνει στις 32.000 ευρώ. Πόσοι είναι όμως αυτοί που δηλώνουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα άνω των 32.000 ευρώ; Ελάχιστες δεκάδες χιλιάδες σε σύνολο περίπου 800.000 επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ

Στο υπουργείο Εργασίας ελπίζουν σε υπεραπόδοση των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώσουν οι μισθωτοί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στο τέλος του έτους. Η υπεραπόδοση από τις εισφορές των μισθωτών δεν είναι καθόλου δεδομένη αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την πορεία των εσόδων μετά τον Ιούλιο οπότε και θα γίνει ο νέος υπολογισμός για τους αυτοαπασχολούμενους βάσει των εσόδων του 2016. Δεδομένου ότι κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2016 (σ.σ. θα ξεκινήσει τον Απρίλιο) θα είναι πλέον σαφές το τι σημαίνει να εμφανίζει κάποιος υψηλά εισοδήματα στη δήλωσή του, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα καταγραφεί σημαντική μείωση των κερδών των επαγγελματιών και κατά συνέπεια και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα βεβαιωθούν. Είτε πρόκειται για πραγματική μείωση είτε για «τεχνική», το βέβαιο θα είναι ένα: οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν ελάχιστα περιθώρια να ελέγξουν εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις ενώ η πίεση από τους θεσμούς για πρόσθετη λήψη μέτρων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καταλήγει το "Παραπολιτικά".


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θεοδωρικάκος: 10.000 κωδικοί προϊόντων ελέγχονται για παραπλανητικές εκπτώσεις

Τα πρόστιμα έχουν εξαπλασιαστεί - «Το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ …