Το Υπερταμείο αλλάζει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία των ΔΕΚΟ θα φέρει το νέο Υπερταμείο (η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΕΕΣΠ ΑΕ) που ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά την πρώτη συνεδρίαση των μελών του ΔΣ πριν δύο εβδομάδες ενώ η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προχθές.

Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο πρέπει να αναζητήσει και να βρει τους τρόπους έτσι ώστε να μπορέσει να ελέγξει και να παρέμβει στις δεκάδες ΔΕΚΟ με τους 45.000 υπαλλήλους τους, «να τα βάλει» δηλαδή με ένα μηχανισμό που είναι δεμένος καλά εδώ και χρόνια. Η πρόκληση είναι μεγάλη και ο χρόνος πιέζει. Σύντομα θα πρέπει να δείξει αποτελέσματα και το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμο αφού θα τεθούν οι βάσεις που θα καθορίσουν πώς τελικά θα λειτουργήσει κι αν θα πετύχει να φέρει αποτελέσματα.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Όπως αναφέρει πηγή, που γνωρίζει, πρώτος στόχος του είναι διαμόρφωση της δομής και της στελέχωσης του με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση των συμμετοχών του. Η «αξιοποίηση» που συχνά αντιμετωπίζεται ως μια διαδικασία εύκολη και απλή, στην πράξη δεν θα είναι καθόλου, αφού σημαίνει την ολική αναδιάρθρωσή τους με άξονα την αύξηση της αποδοτικότητάς τους ώστε να συνεισφέρουν περισσότερα στα δημόσια έσοδα, ή να μπορέσουν μελλοντικά να αποδώσουν περισσότερο ενδεχόμενες μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις τους. «Για να γίνει αυτό πρέπει ή το Υπερταμείο να στελεχωθεί με ικανό προσωπικό, όχι 30 αλλά 200 άτομα και να μπορέσει να λειτουργήσει με τη δομή μιας πολυεθνικής. Δηλαδή να είναι σε άμεση επαφή με τις δομές των ΔΕΚΟ ώστε να έχει τη γνώση και τη δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία τους. Αντίθετα αν η σχέση του Υπερταμείου με τις ΔΕΚΟ περιορίζεται στην επικοινωνία με τις διοικήσεις τους, δε θα είναι γόνιμη η λειτουργία του».

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δεύτερος στόχος, ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η οριοθέτηση των σχέσεων και των ευθυνών με τις θυγατρικές του. Στο επόμενο διάστημα το ΔΣ του Υπερταμείου θα πραγματοποιήσει αξιολογήσεις των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και των υπολοίπων θυγατρικών και θα εισηγηθεί αλλαγές τους εφόσον χρειάζεται. Αντίστοιχα κρίσιμες είναι οι σχέσεις και οι οριοθέτηση των ευθυνών μεταξύ των θυγατρικών του Υπερταμείου όπως η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ) και των Διοικήσεων των ΔΕΚΟ που θα της ανήκουν.

Η ΕΔΗΣ πρέπει να έχει ιδρυθεί μέχρι το Σεπτέμβριο,- έξι μήνες από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Υπερταμείου- η εταιρεία στη οποία θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, και ενδεχομένως και κάποιες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ, όπως τουλάχιστον είναι πρόθεση της κυβέρνησης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τρίτος στόχος όπως υποστηρίζει το "Παραπολιτικά", είναι να κερδίσει το στοίχημα της παρέμβασης και της αποδοτικότητας, να καταφέρει να παρουσιάσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις του και να συγκρουστεί όποτε χρειαστεί με τον στιβαρό και ακίνητο μηχανισμό του Δημοσίου Τομέα και να φέρει αποτελέσματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με τελείως διαφορετική λειτουργία από το TAIΠEΔ. Στόχος είναι σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου κ.λπ.) και θα κριθεί από το αποτέλεσμα να αυξήσει την αξία των συμμετοχών του. Το Υπερταμείο είναι ένας θεσμός που λειτουργεί για πρώτη φορά, μια δομή που θα λειτουργεί σε ιδιωτικό πλαίσιο χωρίς τις δικλείδες ασφαλείας του Δημόσιου Τομέα, ωστόσο θα ελέγχει επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα. Τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Διοικητικό του Συμβούλιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα πρέπει να εφαρμόζονται στο δημόσιο τομέα, κάτι που δεν θα είναι πάντα εύκολο.

Εκκρεμεί η στελέχωση

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση σε σχέση με το Υπερταμείο και να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ποιοι κλάδοι θα αποτελέσουν προτεραιότητα, αλλά και με το αν θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά ορισμένων από τις συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Στις εκκρεμότητες και η στελέχωσή του καθώς πρέπει να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των στελεχών του και επομένως η δύναμη πυρός που τελικά θα έχει.

Η καθυστέρηση στον όλο σχεδιασμό, προήλθε από την καθυστέρηση στην επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ ΑΕ και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο έξι μήνες μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Υπερταμείου θα πρέπει να έχει ιδρυθεί η ΕΔΗΣ.

Έτσι, πλέον το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης των συμμετοχών του δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ, θα ακολουθήσει της ίδρυσης της ΕΔΗΣ και τοποθετείται μέχρι το Σεπτέμβρη. Οι παραπάνω εταιρείες θα είναι το πρώτο κύμα συμμετοχών σε ΔΕΚΟ, οι οποίες θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ). Θυγατρική του Υπερταμείου θα είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της περί τις 70.000 κρατικά ακίνητα, ενώ τρίτος βραχίονας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ο τέταρτος το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ίδρυση της ΕΔΗΣ συζητήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας όπως και η καθυστέρηση στις αλλαγές διοικητικών συμβουλίων στις «θυγατρικές» του Υπερταμείου, με την εξαίρεση του ΤΧΣ.

Ειδικά για τα μέλη του Δ.Σ. των κρατικών εταιρειών που περνούν υπό την ομπρέλα της ΕΔΗΣ ΑΕ, στον ιδρυτικό νόμο του υπερταμείου αναφέρεται πως «όλα τα μέλη του Δ.Σ. των ως άνω εταιρειών επιλέγονται από Επιτροπή Επιλογής επί τη βάσει επαγγελματικών κριτηρίων, κατάλληλων για την εκπλήρωση των σκοπών καθεμιάς εξ αυτών...». Ενα μέλος του Δ.Σ. προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών. Επομένως είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του Υπερταμείου θα επιφέρει πολλές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ αλλά και στις διοικήσεις τους…


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νίνα Κασσιμάτη: Δεν εγκαταλείπω τον ΣΥΡΙΖΑ 

«Σχόλιο πίστης στη μαχόμενη ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας, όταν το κόμμα ήταν μέσον για την …