Αλήθεια τι έγινε με το περιβόητο «Η ελπίδα έρχεται;»....Που πήγε

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι «γυρίζει σελίδα». Αντιλαμβάνεται πλέον ότι η λύση είναι η ανάπτυξη. Εξήγγειλε ήδη σχετικό διάλογο. Βέβαια, ενώ οι προπαγανδιστές μετατράπηκαν σε υμνητές της ανάπτυξης, αυτή δεν έρχεται. Γιατί;

Επειδή το κυβερνητικό σύμπαν κινείται σε αναπτυξιακή φιλολογία, ενώ ο υπόλοιπος (πραγματικός) κόσμος βρίσκεται αλλού. Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μεταδίδει στον (πραγματικό) κόσμο ότι σχεδίασε τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάσπαση της Ευρωζώνης. Πιθανότερο θεωρεί να ασκηθεί υπερβολική πίεση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ευρώ.

Σύμφωνα με το σενάριο, «η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις πιέσεις των πιστωτών και δεν πληρώνει το ομόλογο προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ κόβει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις σε ευρώ μετατρέπονται σε υποσχετικές, ενώ εταιρείες και κυβέρνηση καταφεύγουν στον αντιπραγματισμό μέχρι να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα. Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ».

Οσες ασκήσεις αισιοδοξίας κι αν κάνει η κυβέρνηση απευθυνόμενη στο εγχώριο ακροατήριο, το κείμενο του Bloomberg, έχει πολλαπλάσια ισχύ. Η εντύπωση για τη χώρα είναι ένα από τα αίτια της ύφεσης. Ενδεχομένως, γι’ αυτό η κυβέρνηση προσφεύγει στην επιστήμη. Ισως ο λόγος που δεν έχουμε επενδύσεις και ανάπτυξη είναι κάποιο επιστημονικό έλλειμμα.

Τη μέρα που δημοσιεύονται τα σενάρια του διεθνούς πρακτορείου, μαθαίνουμε μια πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εχει καταρτίσει Επιστημονική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που αποτελείται από έντεκα μέλη, με τριετή θητεία.

Βέβαια, μην «κρατήσετε την αναπνοή σας» περιμένοντας την ανάπτυξη. Οσοι το κάνουν κινδυνεύουν με ασφυξία. Και αυτό γιατί πρόεδρος της Επιτροπής έχει οριστεί ο κ. Γιαν Κρέγκελ, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Levy, με επιστημονική σταδιοδρομία στο τομέα της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Στην Ελλάδα, πέραν από τη φιλία με τον αρμόδιο υπουργό, έγινε ευρύτερα γνωστός κι από συνέντευξη που είχε δώσει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όταν υπήρχε (η εφημερίδα όχι ο επιστήμονας).

Οπως όλοι οι θεωρητικοί στη συνέντευξή του διατυπώνει απόψεις. Μία από αυτές είναι ότι η Ελλάδα του μνημονίου προσομοιάζει με την Ανατολική Γερμανία. Διαβάζουμε: «Από πολλές πλευρές η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με την Ανατολική Γερμανία και η Γερμανία προσεγγίζει την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει με την Ανατολική Γερμανία. Αυτό που συνέβη ήταν να αφήσουν όλες τις ανατολικογερμανικές επιχειρήσεις να χρεοκοπήσουν. Αλλες πουλήθηκαν και αγοράστηκαν από δυτικογερμανικές επιχειρήσεις, για να κλείσουν τελικά… Τώρα αυτό είναι περίπου το ίδιο με αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα, την Ισπανία και τη λοιπή νότια Ευρώπη. Εάν ακολουθείς την ίδια πολιτική και καταστρέφεις την εγχώρια ζήτηση, τότε στο τέλος οι εθνικές επιχειρήσεις των χωρών αυτών είτε θα χρεοκοπήσουν είτε θα πουληθούν και μετά θα κλείσουν, ώστε να ανοίξει η αγορά για την επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας».

Τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον επιφανή επιστήμονα; Η Ελλάδα να πατήσει πόδι στους πιστωτές και να πει «δεν μπορώ να πληρώσω άλλο» όπως η Αργεντινή. Αυτός θα μας συμβουλεύσει πώς θα φέρουμε την ανάπτυξη. Είναι μια ακόμα εξήγηση γιατί δεν έρχεται (η ανάπτυξη, όχι ο επιστήμονας).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα με διατάξεις του νόμου 5042/2023, η …