Τραγική είναι η κατάσταση στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου καθώς μπορεί τα νούμερα των πωλήσεων να δείχνουν πως σημειώνουν αύξηση-ρεκόρ αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Ειδικότερα όπως επισημαίνει στο Enikonomia.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης: «Η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων, οι οποίες σημειώνουν αύξηση πάνω από 45% στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου οφείλεται αποκλειστικά στα αυτοκίνητα που προμηθεύονται οι εταιρείες χρονομίσθωσης και ενοικίασης που δεν αποτελούν κέρδος για τις εισαγωγικές εταιρείες.
Από την άλλη μεριά στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι πελάτες που επισκέπτονται τα καταστήματα επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο αυτοκίνητο έως 2.000 ευρώ με γραμμάτια και μάλιστα μας έχει προκαλέσει εντύπωση πως στο ποσό της αγοράς η συντριπτική πλειοψηφία επιδιώκει να συμπεριλαμβάνεται και το κόστος μεταβίβασης στο ποσό διακανονισμού.
Με λίγα λόγια οι ελάχιστοι πελάτες που επιθυμούν να αποκτήσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο δεν έχουν έχουν μετρητά αλλά ούτε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω Τειρεσία. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή και αν δεν γίνει κάτι άμεσα ώστε να αντιστραφεί το συγκεκριμένο κλίμα τότε θα έχουμε ένα νέο γύρο από "κανόνια" επιχειρήσεων και μάλιστα ηχηρών αλλά και μπαράζ απολύσεων».
Πάντως οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου σημειώνουν αύξηση πάνω από 42% και ήδη έχουν πουληθεί περισσότερα από 2.500 αυτοκίνητα εκ των οποίων το 50% αφορά σε οχήματα που προμηθεύτηκαν εταιρείες ενοικίασης και χρονομίσθωσης.
Όσον αφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και την διάταξη για την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας, τις αλλαγές στο Τέλος Ταξινόμησης, κ.ά., θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να προχωρήσουν και μέχρι τότε θα παραμένουν στα συρτάρια των στελεχών του οικονομικού επιτελείου.