Το «πλαστικό χρήμα» αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) και η εταιρεία Public Issue.
Πάνω από δύο στους τρεις δηλώνουν ότι κάνουν τις συναλλαγές τους με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα.
Από την άλλη, πλειονότητα απάντησε πως θα προτιμούσε να πληρώνει με μετρητά, κυρίως διότι ανησυχεί για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο 20% των περιπτώσεων που οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν μετρητά για να πληρώσουν, δεν τους δόθηκε απόδειξη, ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα όσον αφορά την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής καρτών, των γνωστών POS.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 13 Μαρτίου 2017 σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Χρησιμοποιούν χρεωστικές
Πιο δημοφιλής, λόγω οικονομικών δυσχερειών, είναι πλέον η χρεωστική κάρτα (την χρησιμοποιεί το 61%), ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η πιστωτική (21%), ενώ η προπληρωμένη κάρτα είναι στην τελευταία θέση με μόλις το 6% να τη χρησιμοποιεί.
Εγκατάσταση POS
Το 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μολονότι ήθελαν να κάνουν χρήση κάρτας, αυτό δεν ήταν εφικτό, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν εγκαταστήσει POS. Στο 27% των περιπτώσεων που δεν διέθεταν POS ήταν καταστήματα τροφίμων και ποτών, το 25% επιχειρήσεις εστίασης, το 9% επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας, το 8% καταστήματα ειδών ένδυσης – υπόδησης και 6% κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Το 57% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά μια επιχείρηση που διαθέτει POS, έναντι ποσοστού 41% που δεν θεωρεί σημαντική την ύπαρξη POS.
Πληρώνουν με μετρητά
Βεβαίως, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, 32%, που εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί κάρτες στις συναλλαγές του.
Πρόκειται κυρίως για:
- γυναίκες (35%),
- για άτομα άνω των 65 ετών (40%),
- για απόφοιτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (57%),
- για νοικοκυρές (47%)
- για ανέργους (40%),
- για κατοίκους αγροτικών (40%)
- ημιαστικών (39%) περιοχών,
- για όσους έχουν χαμηλό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 1.000 ευρώ).
Σχόλια