Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης σε απόφαση που έλαβε στις 10 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόταση 64 εργαζομένων, την οποία παρουσιάζουν αποκλειστικά τα dikaiologitika news, κήρυξε την πτώχευση της Εταιρίας Ηλιόσφαιρα, που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων και εξαρτημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο δέχεται πρόταση των εργαζομένων για πτώχευση εταιρίας, για το λόγο ότι έχει παύσει να πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά εμπορικά της χρέη και ότι η αδυναμία της αυτή είναι μόνιμη και γενική. Η εταιρία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008, στην Τρίπολη την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, το οποίο άρχισε την πλήρη παραγωγική του διαδικασία το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Το αντικείμενο της εμπορικής της δραστηριότητας είναι κυρίως εξαγωγικό και αναπτύχθηκε μέσω ενός εμπορικού δικτύου σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Βάσει του καταστατικού της εταιρίας, σκοπός της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες μορφές ενέργειας και ειδικότερα την αιολική, την Ηλιακή, την Υδροηλεκτρική, την Γεωθερμική και την Βιομάζα. Η μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ήπιες μορφές ενέργειας. Η ίδρυση βιομηχανικής μονάδας με σκοπό τη παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ ή φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, σκοπός της εταιρίας είναι και η παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελληνική Επικράτεια. Επιπλέον, η εμπορία, αντιπροσώπευση, εισαγωγή, εξαγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας και εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού. Η εμπορία – αντιπροσώπευση -εισαγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση βοηθητικών και λοιπών υλικών και εγκαταστάσεων για την εκτέλεση έργων ενέργειας και εκμετάλλευσης υδάτινου δυναμικού. Η εκμετάλλευση υδάτινου δυναμικού με δημιουργία έργων και υποδομών προς εκμετάλλευση, αφαλάτωση θαλασσίου ύδατος με σκοπό την παραγωγή ενέργειας ή και την πώληση.
Η εταιρεία, διατηρεί μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Τρίπολη και στην Αθήνα, είναι ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο και επιδοτούμενη με περίπου 29 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2007-2013, απασχολώντας δικό της προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Ωστόσο, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησαν προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων και μετά από σειρά δικαστικών διαμαχών, τους καταβλήθηκαν εν μέρει οι οφειλόμενες αποδοχές τους. Για τις υπόλοιπες οφειλόμενες αποδοχές τους, οι εργαζόμενοι προέβησαν για πρώτη φορά, την 24-9-2013, σε επίσχεση εργασίας και μετά από πολύμηνη παύση, προέβησαν σε νέα επίσχεση.
Οι εργαζόμενοι, υπό την υπεράσπιση του εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη, προχώρησαν σε Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της επιχείρησης, και υπήρξε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αίτησή τους, υποχρεώνοντας την εταιρία να καταβάλει προσωρινά στους αιτούντες τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά. Ειδικότερα, προέκυψε ότι οφείλεται από την εργοδότρια καθ’ ης εταιρεία προς τους αιτούντες, το συνολικό ποσό των 2.224.406,16 ευρώ για δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Πέραν τούτων, αποδεικνύεται ότι η εταιρία καθυστερεί να καταβάλει τα ληξιπρόθεσμα και εμπορικά της χρέη και σε τρίτα, πλην των αιτούντων, πρόσωπα και πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, η εταιρία, από την εμπορική της δραστηριότητα, έχει απέναντι σε προμηθευτές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5.585.572,98 ευρώ, σε Πιστωτικά Ιδρύματα βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 19.116.876,26 ευρώ και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 100.971.012,67 ευρώ, σε προκαταβολές πελατών ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 223.908,11 ευρώ, σε οφειλές προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2.021.514,63 ευρώ και προς λοιπούς οφειλέτες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.078.915,80 ευρώ.
Εκτιμάται ότι η περιουσία της εταιρίας, ως σύνολο των υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών αξιών, θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας. Διαθέτει δύο ακίνητα στην Τρίπολη Αρκαδίας, τα οποία δύναται να εκποιηθούν, τα πάγιά της έχουν αναπόσβεστη αξία 107.593.996,48 ευρώ, ενώ έχει απαιτήσεις εισπρακτέες από πελάτες της ύψους 3.464.917,29 ευρώ και τραπεζικά και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 40.724,16 ευρώ.