Μηχανισμός Προληπτικού Δημοσιονομικού Ελέγχου που θα τον παρακολουθούν στελέχη των θεσμών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα προσδιορίζει στο τέλος του τρίτου τριμήνου εκάστου έτους τα δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης χρονιάς.
Η αρχή θα γίνει από το προσεχές φθινόπωρο όταν και ο εν λόγω μηχανισμός θα προσδιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.
Αν όλα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα και πιστοποιηθεί πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2017 επιτρέπουν να επιτευχθεί το πλεόνασμα των 6,6 δισ. ευρώ, το 2018 τότε και μόνο τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει τα αντισταθμιστικά μέτρα σε αντιστάθμισμα των περικοπών των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου.
Ο Μηχανισμός Προληπτικού Δημοσιονομικού Ελέγχου θα λειτουργεί ως εξής:
- Η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα θα γίνεται το φθινόπωρο κάθε έτους.
- Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί το φθινόπωρο του 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα, εκτός από τα αρνητικά μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων), να θέσει σε εφαρμογή και το πρώτο πακέτο με τα θετικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ.
- Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, δεν θα υπάρξει κανένα αντισταθμιστικό μέτρο και το 2019 θα γίνει μόνο περικοπή συντάξεων.
- Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί πως θα είναι κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό με τη μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Να σημειωθεί πως στις 21 Απριλίου θα γίνει γνωστό από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ύψος στο οποίο έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Ανεπίσημες πληροφορίες το τοποθετούν στο 3,8% του ΑΕΠ, μέγεθος επταπλάσιο του αρχικού στόχου (0,5%).
Στις 24 Απριλίου καταλήγει το "CNN Greece", η Eurostat θα πιστοποιήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα τα οποία εν συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως η επίσημη βάση αναφοράς τόσο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό, όσο και για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.