Σχεδόν 14 χρόνια από την πρώτη πράξη της διερεύνησης της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, η Δικαιοσύνη κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου.
Όπως αποκαλύπτει η Realnews, ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, λίγο πριν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας μεταξύ της Ελένης Ράικου, που παραιτήθηκε, και της Ελένης Τουλουπάκη, που ανέλαβε μετά την ομόφωνη επιλογή της από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, έκλεισε τη δικογραφία, της οποίας η εκ νέου διερεύνηση είχε ξεκινήσει το 2012.
Πλέον το πόρισμά του, που αριθμεί 155 σελίδες, βρίσκεται στα χέρια των ανακριτών του Ν. 4022 κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Καβαλάρη και Κωνσταντίνου Πρωτονοτάριου, που θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση και θα προσωποποιήσουν τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ελευθεριάνος, έχοντας πλέον στα χέρια του τις περισσότερες απαντήσεις από τα ουκ ολίγα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, στο εν λόγω πόρισμα επιχειρεί μια «χαρτογράφηση» της διαδρομής του χρήματος, η οποία αναπτύσσεται σε 50 και πλέον σελίδες. Πρόκειται για εκατοντάδες χρηματοροές που εντοπίστηκαν από το 2000 έως τουλάχιστον το 2008 μέσω δεκάδων εταιρειών, ιδιοκτησίας κυρίως του αντιπροσώπου της προμηθεύτριας εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στην Ελλάδα, Θωμά Λιακουνάκου.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προμήθεια είναι η πρώτη μέχρι στιγμής από όσες υπεγράφησαν επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που η Δικαιοσύνη εντόπισε ισχυρές ενδείξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από δωροδοκίες.
Αυτή η διαδρομή του παράνομου χρήματος, όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε προσπάθεια να χαθεί μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές σε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται κι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής με την ονομασία « Αγιος Χριστόφορος και Νέβις»….
Η εν λόγω δικαστική συνδρομή εκκρεμεί ακόμη, ωστόσο προκαλεί εντύπωση η «ευρηματικότητα» των εμπλεκομένων όσον αφορά την αναζήτηση «ασφαλών» περιοχών του πλανήτη προς απόκρυψη του ίχνους της μίζας.