Συμβόλαια θανάτου και βεντέτες δίχως τέλος. Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ οικογενειών που κατά καιρούς ελέγχουν περιοχές της Αθήνας ή "απομάκρυνση" επιχειρηματιών που "ενοχλούσαν". Η δολοφονία του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του ανήλικου γιου του στα Γλυκά Νερά, ξύπνησε μνήμες από περασμένες δεκαετίας, όταν τα συμβόλαια θανάτου "εξαργυρώνονταν" σε μηνιαία βάση.
Το έγκλημα που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα σε μαθητές του δημοτικού, γονείς και δασκάλους, σε τίποτα δεν θυμίζει τις περασμένες "δόξες" των περιβόητων νονών της νύχτας, οι οποίοι διατηρούσαν συγκεκριμένους κώδικες, όπως η "δουλειά" να μην γίνεται μπροστά στα μάτια αθώων παιδιών. Η νεκροτομή έδειξε ότι ο δράστης ήταν επαγγελματίας εκτελεστής που ήξερε πολύ καλά τι έκανε, ενώ οι αρχές κάνουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τον ποιος έδωσε την εντολή θανάτου. Ο 40χρονος, παλιός γνώριμος των αρχών, έφτασε το πρωί της Τετάρτης, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών.
Δύο άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, που επέβαιναν σε ένα Ι.Χ. μάρκας Hyundai, σταμάτησαν δίπλα του. Ένας εξ αυτών βγήκε από το αυτοκίνητο, πλησίασε το Β. Γρίβα και πυροβόλησε τουλάχιστον 9 φορές εναντίον του. Αφού βρέθηκαν 9 κάλυκες των 9 χιλιοστών στο σημείο, κυριολεκτικά γαζώνοντας το θύμα και σωριάζοντας τον νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο. Λίγο πριν πέσει νεκρός, προέτρεψε το γιο του να πάει στο δάσκαλό του, όπως και έκανε καλώντας σε βοήθεια. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε μία μητέρα, ενώ οι δράστες σε μικρή απόσταση από το σχολείο έκαψαν το αυτοκίνητο και διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, που οδηγούσαν δύο συνεργοί τους.
Από την πρώτη δολοφονία, το Μάιο του 1998, μέχρι σήμερα έχουν περάσει τρεις δεκαετίες. Μπορεί τα χρόνια πέρασαν και στις ενέδρες να προστέθηκαν σύνεργα όπως Καλάσνικοφ και βόμβες με τηλεχειριστήρια, ωστόσο ένα πράγμα παραμένει κοινό.
Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει βρεθεί ελάχιστες φορές ενώπιον τέτοιων υποθέσεων. Οι δράστες παραμένουν "άφαντοι" είτε γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία είτε επειδή και το δικό τους όνομα γράφτηκε σε ένα "συμβόλαιο θανάτου", αναφέρει το "news247.gr", στο "αφιέρωμά του", για τα 10 μαφιόζικα χτυπήματα, που έχουν μείνει ανεξιχνίαστα.
Η αρχή του "κακού"
Μάιος 1990: Η πρώτη εκτέλεση που καταγράφεται στα αστυνομικά χρονικά, είναι αυτή του Γιώργου Κάσσα. Ο τραπεζικός υπάλληλος, με διασυνδέσεις στη νύχτα, βρέθηκε στο σπίτι του στον Σταθμό Λαρίσης, νεκρός. Ο πόλεμος μεταξύ των συμμοριών μετρούσε το πρώτο του θύμα, το οποίο έφερε μία σφαίρα στο αριστερό πόδι και σπασμένο κεφάλι. Ο θάνατος του Γιώργο Κάσσα σηματοδότησε μια σειρά αντεκδικήσεων μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές.
Ο αξιωματικός της KGB
Φεβρουάριος 1997: Ο Αλεξάντρ Σαλόνικ, Ρώσος αρχιμαφιόζος και πρώην αξιωματικό της KGB, αναλάμβανε «συμβόλαια θανάτου» σε όλο τον κόσμο. Το πτώμα του εντοπίστηκε στραγγαλισμένο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η μυστηριώδης δολοφονία όχι μόνο παρέμεινε ανεξιχνίαστη, αλλά σε αυτή ήρθε να προστεθεί και ο θάνατος της φίλης του. Η σορός της βρέθηκε κοντά σε μία πολυτελέστατη βίλα στο Λαγονήσι, την οποία είχε νοικιάσει το ζευγάρι, δύο μήνες μετά τη δολοφονία Σαλόνικ. Το σώμα της 21χρονης φίλης του και πρώην Μις Ρωσία Σβετλάνα Κότοβα, ήταν τεμαχισμένο και τοποθετημένο σε μια βαλίτσα.
Χωρίς καμία εμπλοκή
Σεπτέμβριος 1998: Ο Μάρκος Βλαστός, αδελφός του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, πέφτει νεκρός έξω από το ξυλουργικό κατάστημά του στη Μεταμόρφωση. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ουδέποτε ακολούθησε την παρανομία, επιλέχθηκε ως στόχος ενδεχομένως ως αντίποινα. Μια μοτοσικλέτα παλαιού τύπου πλησίασε το σημείο και οι δύο επιβάτες της πυροβόλησαν τον Μάρκο Βλαστό. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Ήταν ο δεύτερος αδελφός της οικογένειας που έχανε τη ζωή του από σφαίρα. Το ίδιο είχε συμβεί, λίγο καιρό νωρίτερα, με τον 33χρονο Κώστα, ο οποίο σκοτώθηκε ύστερα από συμπλοκή με δύο αστυνομικούς.
Έπινε καφέ αμέριμνος
7 Ιουνίου 2000: Μέρα μεσημέρι σε καφετέρια έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων εκτελείται κυριολεκτικά ο 36χρονος Νίκος Γρηγοράκος, ο οποίος είχε θεωρηθεί από της αρχές, μέλος της συμμορίας της Ηλιούπολης. Το θύμα έπινε καφέ περιμένοντας τον πατέρα του να βγει από το δικαστικό μέγαρο, όπου απολογείτο για υπόθεση ναρκωτικών, όταν άγνωστος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, πέρασε από μπροστά του, πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον του και εξαφανίστηκε. Οι σφαίρες πέτυχαν το Νικ. Γρηγοράκο στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του προτού το ασθενοφόρο φτάσει στο νοσοκομείο. Ήταν η εποχή που οι συγκρούσεις μεταξύ "οικογενειών" είχαν αναζωπυρωθεί, καθώς σε αυτές αποδίδονταν βομβιστικές επιθέσεις σε μαγαζιά και δολοφονίες. Ο κύκλος αίματος είχε ανοίξει το Δεκέμβριο του 1998, όταν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ηλιούπολη τραυματίσθηκε βαριά ο Νικ Γρηγοράκος.
Ενέδρα στη λεωφόρο
15 Ιουλίου 2000: Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο πατέρας του, Βασίλης Γρηγοράκος, έχει την ίδια κατάληξη. Το σχέδιο υλοποιείται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου δύο άνδρες με κράνη περιμένουν το θύμα τους, το οποίο συνηθίζει να περνά από το σημείο. Πράγματι, ο Βασίλης Γρηγοράκος διέρχεται το σημείο με το τζιπ αυτοκίνητό του, ενώ στο κάθισμα του συνοδηγού βρίσκεται η σύζυγός του. Με μοτοσυκλέτα προσεγγίζουν το αυτοκίνητο και πυροβολούν κατά του οδηγού. Οι αρχές κατέληξαν ότι επρόκειτο για επαγγελματικό χτύπημα, εκτίμηση στην οποία βοηθούσε και το γεγονός ότι η σύζυγος Γρηγοράκου τραυματίστηκε ελαφρά και δεν αποτέλεσε στόχο έτσι ώστε να μην υπάρξουν μάρτυρες.
Δέχθηκε 60 σφαίρες
25 Ιουλίου 2000: Θεωρήθηκε ο πιο σκληρός νονός της νύχτας και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που "έπεσε". Ο Θέμης Καλαποθαράκος, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε δολοφονίες και μία απαγωγή, πριν πεθάνει από 60 σφαίρες, κατάφερε να πυροβολήσει τουλάχιστον 18 φορές τους εκτελεστές. Εκείνο το βράδυ επέστρεφε με το τζιπ της μητέρας του από το πολυτελές εξοχικό του στο Σχοινιά. Η ενέδρα είχε στηθεί στη λεωφ. Ποσειδώνος, λίγα μέτρα μακρυά από τη βίλα. Οι εκτελεστές με ένα αυτόματο και ένα πιστόλι γάζωσαν κυριολεκτικά το αυτοκίνητο. Ο Θεμ. Καλαποθαράκος προέβαλε αντίσταση, προσπαθώντας να ξεφύγει, και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον των αγνώστων. Όμως, δεν ήταν αρκετό. Τρία από τα λάστιχα του οχήματος έσκασαν, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Ο Καλαποθαράκος έκανε τη "μεγάλη έξοδο". Κρατώντας το πιστόλι του βγήκε από το τζιπ, όμως τα τραύματά του ήταν βαριά. Όταν έπεσε στο έδαφος οι εκτελεστές του του έδωσαν τις χαριστικές βολές και εξαφανίστηκαν. Ο 37χρονος έφυγε από τη ζωή χωρίς να έχει ουδέποτε κατηγορηθεί για κάποια αξιόποινη πράξη, αφού η αστυνομία έμεινε μόνο σε υποψίες για την ενδεχόμενη δράση του γύρω από σειρά εγκλημάτων της νύχτας.
Η μακαρονάδα με το υδροκυάνιο
29 Ιανουαρίου 2002: Το "συμβόλαιο θανάτου" του Θεόδωρου Γρηγοράκου έβαλε -με έναν ανατριχιαστικό τρόπο- τέλος στην επιρροή της οικογένειας που θεωρήθηκε ότι εμπλεκόταν σε συμμορίες εκβιαστών. Ενάμισι χρόνο μετά τις εκτελέσεις του πατέρα και του αδελφού του, και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, δολοφονήθηκε με έναν ανοίκειο τρόπο. Το "όπλο" ήταν υδροκυάνιο και μπήκε στη μακαρονάδα του, πιθανότατα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- από κάποιον έμπιστο του, ο οποίος άλλαξε "στρατόπεδο". Όπως ανέφεραν οι αρχές, το δείπνο μαγειρεύτηκε σε διπλανό κελί και παρά το γεγονός ότι ο βενιαμίν της οικογένειας Γρηγοράκου ήταν πολύ προσεκτικός ως προς τα άτομα που εμπιστευόταν δέχθηκε να φάει το πιάτο που το σέρβιραν. Λίγη ώρα μετά, και αφού το "τσιμπούσι" με άλλους συγκρατούμενους είχε πλέον τελειώσει, σηκώθηκε για να πάρει τα τσιγάρα του. Με τα πρώτα συμπτώματα κλήθηκε ασθενοφόρο, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει στο νοσοκομείο. Ο Θ. Γρηγοράκος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο.
Λίστα θανάτου
Οκτώβριος 2007: Στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη λεωφόρο Θηβών, μία μηχανή σταματά δίπλα στη μοτοσυκλέτα του Γεράσιμου Μαυράκη, συζύγου της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου. Πάνω της βρίσκονται δύο άτομα. Ο συνοδηγός πυροβολεί τον επιχειρηματία. Τέσσερις σφαίρες καρφώνονται στο σώμα του και ο ίδιος σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος. Ο δολοφόνος στέκεται πάνω από το θύμα και τον εκτελεί με τρεις επιπλέον σφαίρες. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Γεράσιμος Μαυράκης ήταν σε "λίστα θανάτου" που είχε ανοίξει λίγους μήνες πριν μεταξύ ανθρώπων της νύχτας.
"Δεν είχε εχθρούς"
Δεκέμβριος 2008: Ο 40χρονος Μπάμπης Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου "Μούσες", έβγαινε από ξενοδοχείο στη Βούλα, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του και τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη. Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό τους, δύο άγνωστοι πάνω σε μία μηχανή τους πλησίασαν. Περισσότερες από 20 σφαίρες βγήκαν από το Καλάσνικοφ που κρατούσε ένας από τους δύο. Έξι από αυτές βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου άνδρα, ενώ άλλες καρφώθηκαν στο όχημα του ζευγαριού. Η Αγγελική Ηλιάδη τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, επίσης από σφαίρα. Κι εδώ παρά τις έρευνες, ουδέποτε αποδείχθηκε ποιος ήταν ο φυσικός ή ηθικός αυτουργός του εγκλήματος. Στα δημοσιεύματα της εποχής αναφερόταν ότι η ίδια η Αγγελική Ηλιάδη καταθέτοντας στην Ασφάλεια Αττικής είχε δηλώσει πως ο Γερ. Λαζαρίδης "δεν είχε εχθρούς" και ότι εκείνη δεν γνώριζε τίποτε για παράνομες ενέργειές του.
Μέρα μεσημέρι
Ιούνιος 2009: Την προσφιλή τακτική τους χρησιμοποίησαν άγνωστοι δράστες και για τη δολοφονία του Γιώργου Αναγνωστόπουλου. Ο 35χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων εκτελέστηκε έξω από την καφετέριά του στο Γαλάτσι από δύο δράστες με μοτοσικλέτα. Η ενέδρα είχε στηθεί στη λεωφόρο Βεΐκου, μέρα μεσημέρι και χρησιμοποιήθηκε ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Ο άτυχος επιχειρηματίας μόλις είχε αποβιβαστεί από το αυτοκίνητό του και έμπαινε στο κατάστημα για να συναντήσει τον τραγουδιστή Αλέκο Ζαζόπουλο και τον μουσικοσυνθέτη Πάνο Καπίρη. Πριν από την εκτέλεσή του είχαν προηγηθεί ακόμη δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.