ΚΕΑ, οικογενειακά-Αναπηρικά επιδόματα

Δύο μεγάλες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας. Αλλαγές και περικοπές προβλέπονται και σε επιμέρους επιδόματα, κυρίως για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το 2018.

Μεταξύ άλλων σημειώνει το " euro2day.gr", η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί εντός του 2017 να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του 3ου πυλώνα του ΚΕΑ, ώστε σταδιακά να προσφερθεί «δίοδος» σε ενεργητικά μέτρα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Έτσι, έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να βρει εργασία τουλάχιστον το 10% των δικαιούχων ΚΕΑ, που έχουν ήδη εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Τα μέτρα που προσφέρονται στους δικαιούχους του ΚΕΑ θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης για επανένταξη (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με ενσωματωμένο εκπαιδευτικό στοιχείο), βοήθεια για αναζήτηση εργασίας, καθοδήγηση, μαθητεία/πρακτική άσκηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, νομοθετώντας μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος είναι να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος και καλύτερη εστίαση των αναγκών των πλέον ευάλωτων.

Στο στόχαστρο μπαίνει το σύστημα οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να έχει μεταρρυθμιστεί έως τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018.

Βάσει των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και η μείωση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ για τη λήψη του επιδόματος των 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Επί τάπητος θα τεθεί και η ενίσχυση των 300 ευρώ ανά παιδί που δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα έως 3.000 ευρώ και φοιτούν στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά και το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί που φοιτά στην στοιχειώδη ή μέση εκπαίδευση με άνεργους γονείς και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Ακόμη ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος στέγασης των 120 ευρώ τον μήνα και του επιδόματος σίτισης 6,30 ευρώ την ημέρα που φοιτούν στις τεχνικές σχολές του ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ, με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και τη χορήγηση αντίστοιχων ενισχύσεων για τους σπουδαστές σε ΙΕΚ ή ΕΠΑΛ. Ακόμη θα επανεξεταστούν οι μειώσεις στα εισιτήρια των πολύτεκνων οικογενειών.

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων, με την καταβολή υψηλότερων ποσών για τις οικογένειες με έως δύο παιδιά.

Η δεύτερη και εξίσου δύσκολη μεταρρύθμιση αφορά τις παροχές αναπηρίας. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι το 2017 θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από αξιολόγηση εάν ο ανάπηρος έχει την ικανότητα να ασκεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα «τρέξει» μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και θα πρέπει να λάβει καθολικό χαρακτήρα έως τον Μάιο του 2018.

Επιπρόσθετα, το μνημόνιο ζητά την εφαρμογή του εθνικού μηχανισμού για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής, που θα τεθούν πλήρως σε λειτουργία έως τον Οκτώβριο του 2017, συμπεριλαμβανομένων των τριών μητρώων (δικαιούχων, παρόχων κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων).

Τέλος, θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός παροχών, πιθανότατα ο ΟΓΑ, ως ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, έως τον Δεκέμβριο του 2017.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου

Χορήγηση προσωπικής διαφοράς μισθού στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα με διατάξεις του νόμου 5042/2023, η …