Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθέτησε το αφορολόγητο στα 6250 ευρώ και όπως και να’ χει το νούμερο ακούγεται καλύτερα από το «φτωχικό» 5681 ευρώ. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει στους βουλευτές του κόμματός του ότι για να εξασφαλιστεί αυτή η διαφορά των 569 ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
Δηλαδή, να γίνει η χώρα που θα καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα σε επίπεδα άνω του 3,5% επί πέντε συναπτά έτη παρά τον βομβαρδισμό των πολιτών με ολοένα και περισσότερα μέτρα. Θα μπορούσε ο υπουργός με την ίδια ακριβώς λογική να ανεβάσει το αφορολόγητο και στα 7250 ευρώ. Απλώς θα χρειαζόταν να παραλείψει τη …λεπτομέρεια ότι αυτό το όριο θα ισχύσει μόνο γι’ αυτούς που έχουν τρία προστατευόμενα μέλη και φυσικά μόνο αν καταρρίψουμε το παγκόσμιο ρεκόρ πλεονασμάτων
Υπάρχουν αναφέρεται από το " thetoc.gr", πολλές αλήθειες για το αφορολόγητο και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οι οποίες δεν ελέγχθησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ειδικά από έναν υπουργό που είχε δεσμευτεί από την 1η αξιολόγηση να μην αγγίξει το αφορολόγητο (σ.σ και τώρα το πράττει ο ίδιος και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο).
Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες:
- Αφορολόγητο δεν υπάρχει. Υπάρχει μια έκπτωση φόρου η οποία από τα 1900 ευρώ (σ.σ φτάνει και στα 2100 ευρώ για τους γονείς με τρία παιδιά) που είναι σήμερα περιορίζεται στα 1250 ευρώ (και θα κλιμακώνεται έως τα 1450 ευρώ για γονείς με τρία παιδιά). Η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 650 ευρώ. Και αυτή είναι η ζημιά για τους περισσότερους Έλληνες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 5680 ευρώ τον χρόνο.
- Η αύξηση του αφορολογήτου από τα 5680 ευρώ στα 6250 ευρώ, θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν το 2019 προβλεφθεί ότι το 2020, το πλεόνασμα θα φτάσει στο 4,5% συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης από τη μείωση της έκπτωσης φόρου. Αυτό σημαίνει ότι το 2020 θα πρέπει να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 9 δις. ευρώ (δεδομένου ότι τότε το ΑΕΠ θα έχει φτάσει τα 200 δις. ευρώ με βάση τις προβλέψεις μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ενεργοποίηση του καλού πακέτου μέτρων.
- Αυτό που σίγουρα δεν είπε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος, είναι ότι ακόμη και αν ενεργοποιηθεί το καλό πακέτο μέτρων του 2020, οι χαμηλόμισθοι θα είναι και πάλι οι χαμένοι. Μπορεί ο φόρος τους να μην αυξηθεί κατά 650 ευρώ, ωστόσο και πάλι θα προκύπτουν επιβαρύνσεις της τάξεως των 300-400 ευρώ. Όσο μάλιστα μεγαλώνει το εισόδημα τόσο λιγότερες θα είναι και οι επιβαρύνσεις.
- Για έχοντες εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ, η ενεργοποίηση του καλού πακέτου σημαίνει ότι αντί για επιβαρύνσεις θα προκύψουν και φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες μάλιστα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 700-1350 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το καλό πακέτο του 2020, παίρνει χρήματα από τους φτωχότερους μισθωτούς και συνταξιούχους για να τα δώσει στις μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες και θα κερδίσουν από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%) και στους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα.