Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία: Η Κυβέρνηση υποκύπτει στους Δανειστές

Μετά τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη χθεσινή 24ωρη Γενική Απεργία αλλά και το σημερινό Συλλαλητήριο στις 18.30 στο Σύνταγμα κατά των νέων μνημονιακών μέτρων, με την οποία στηρίζει τους έλληνες εργαζόμενους και τα ελληνικά συνδικάτα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ως τη μόνη αποτελεσματική και αξιόπιστη φωνή για ένα θετικό μέλλον στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωσή της η ITUC, μέσω δηλώσεων της Γενικής Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Sharan Barrow, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συνθηκολογήσει με τους δανειστές, συμφωνώντας σε μέτρα που οδηγούν σε αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το Δελτίο Τύπου της ITUC:

"Οι οργανώσεις – μέλη της ΓΣΕΕ, μέλους της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, καθώς και η ΑΔΕΔΥ του δημόσιου τομέα, απεργούν ενάντια στον τελευταίο γύρο μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ. Μετά από μήνες καθυστερήσεων και υπεκφυγών, η ελληνική κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις των πιστωτών της ΕΕ και του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση, και σε  φορολογικές αυξήσεις στον μέσο εργαζόμενο. Η Ελλάδα διολίσθησε στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και σχεδόν το 25% των εργαζομένων είναι πλέον άνεργοι. Περισσότεροι από τους μισούς νέους Έλληνες εργαζόμενους δεν έχουν δουλειά.

    Η Sharan Barrow, Γενική Γραμματέας της ΔΣΣ, δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από τη σκληρή  γραμμή των διεθνών πιστωτών και ο μέσος Έλληνας υποφέρει περισσότερο μέρα με τη μέρα. Η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται σε καθεστώς διαχείρισης από το ΔΝΤ και τους θεσμούς της ΕΕ, που επέβαλαν μια ολέθρια και καταστροφική πολιτική χωρίς ποτέ να εξετάσουν τα δυνητικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της χώρας και να χαράξουν ένα θετικό βήμα εξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνθηκολόγηση με τους δανειστές, η οποία περιλαμβάνει περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, και τα συνδικάτα είναι η μόνη αποτελεσματική και αξιόπιστη φωνή για ένα θετικό μέλλον στην Ελλάδα».

    Το πρώτο οικονομικό «σχέδιο διάσωσης» στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και τους πιστωτές της ΕΕ., παλαιότερα γνωστών ως Τρόικα, ξεκίνησε τον Μάιο του 2010 με την υπόσχεση ότι τα επίπεδα του χρέους θα διατηρούνται υπό έλεγχο και ότι θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Αντ’αυτού, το δανειακό βάρος της Ελλάδας  εκτοξεύθηκε, από το 115% του ΑΕΠ το 2009 σε 180% σήμερα και η συνολική οικονομική απόδοση μειώθηκε κατά ένα τέταρτο. Επιπλέον, η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο."

    Η Sharan Barrow δήλωσε: «Τα μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με το πρόσχημα της τόνωσης της ανάπτυξης μέσω της «εσωτερικής υποτίμησης» ήταν μια προφανής και παταγώδης αποτυχία. Μετά από επτά χρόνια αποτυχημένων πολιτικών, είναι καιρός το ΔΝΤ και οι θεσμοί της ΕΕ να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας μέσω μιας συντονισμένης στρατηγικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ανασυγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών».

Η ΔΣΣ εκπροσωπεί 181 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 163 χώρες και εδάφη και έχει 340 εθνικά μέλη.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Το βιογραφικό του Σωκράτη Φάμελλου

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής του 2015 - Πριν εκλεγεί ήταν δημοτικός σύμβουλος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης …