Δεν υπάρχει σωτηρία για τους Έλληνες φορολογούμενους ακόμα και αν ανοίξουν τα «φτερά» για να ενισχύσουν το εισόδημα τους στο εξωτερικό. Πάντα δίπλα τους θα βρίσκεται η ελληνική εφορία να υφαρπάζει ότι μπορεί περισσότερο. Για παράδειγμα, κάποιος που παρέχει υπηρεσίες σε μία επιχείρηση στο εξωτερικό έλαβε το ποσό των 20.000 ευρώ.
Το ποσό θα φορολογηθεί στο εξωτερικό και εφόσον προκύπτει διαφορά φόρου (μεταξύ των συντελεστών που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη χώρα του εξωτερικού) θα καταβληθεί το ποσό που απομένει στην Ελλάδα. Το χειρότερο όμως είναι ότι στο σύνολο του ποσού που αποκτήθηκε στο εξωτερικό θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης.
Μάλιστα στην περίπτωση που υπάρχουν και εισοδήματα στην Ελλάδα στο ποσό των 20.000 ευρώ θα προστεθούν και τα εισοδήματα αυτά διογκώνοντας περαιτέρω την εισφορά αλληλεγγύης.
Σύμφωνα πάντα με το "liberal.gr", οι κινήσεις αυτές είναι που αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα να αλλάζουν φορολογική κατοικία, με στόχο να απαλλαγούν αφενός από το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα, αφετέρου από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και τις παράλογες απαιτήσεις που συρρικνώνουν το εισόδημα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας. Η λύση αυτή εάν και έσχατη αποτελεί σανίδα σωτηρία για χιλιάδες Έλληνες που θέλουν να αποφύγουν την φορο-ασφαλιστική λαίλαπα.
Ωστόσο, η γραφειοκρατία, ο υπερβάλλων ζήλος, στα όρια της καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των εφοριακών δημιουργούν προσχώματα στους φορολογουμένους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα.
Πάντως, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους εγκαταλείποντας τη χώρα και αδιαφορώντας για τις φορολογικές συνέπειες. Κάτι που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση ελέγχων.
Για παράδειγμα, διατηρούν το φορολογικό τους προφίλ στην Ελλάδα, εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τις αμοιβές αυτές στο ελληνικό Δημόσιο. Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να εντοπισθούν από τις ελληνικές αρχές, αφετέρου συνεχίζουν να φορολογούνται για τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.
Πώς φορολογούνται εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή
Πρωτίστως, πρέπει να εξετάζεται τι προβλέπουν οι διατάξεις της οικείας Σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος που, τυχόν, ισχύει μεταξύ του συγκεκριμένου κράτους και της Ελλάδος. Εάν δεν προβλέπεται από τις διατάξεις της σύμβασης αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης στο αλλοδαπό κράτος ή εάν δεν υφίσταται σύμβαση, τότε το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή φορολογείται στην Ελλάδα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει (μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου). Για το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του φορολογουμένου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η μείωση του φόρου εισοδήματος δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σε όλα τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, ανεξαρτήτως αν με το αλλοδαπό κράτος υφίσταται σύμβαση ή όχι, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εκτός αν προβλέπεται ρητή απαλλαγή από την εισφορά αυτή.