Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: Ζοφερή η εικόνα στην αγορά εργασίας

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ο γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραγεωργόπουλος δηλώνει ότι, «τα τελευταία χρόνια και, ειδικά, με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, η οποία απορυθμίστηκε πλήρως, με την εφαρμογή των μνημονίων, επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας».

Όπως σημειώνει, καθημερινά, καταγράφονται καταγγελίες από τον ιδιωτικό τομέα είτε για ανασφάλιστη εργασία είτε για αδήλωτη είτε για υποδηλωμένη εργασία. Επίσης –προσθέτει- αυτό το οποίο καταγγέλλεται συχνά από εργαζόμενους είναι ότι εξαναγκάζονται να υπογράφουν μισθοδοτικές καταστάσεις για πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά τα οποία λαμβάνουν στην πραγματικότητα.

«Ειδικά, από τον Δεκέμβριο και μετά, που όλες οι επιχειρήσεις πλέον υποχρεούνται να καταθέτουν ως μοναδικό αποδεικτικό εξόφλησης της μισθοδοσίας τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου οι εργοδότες ή πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους συνοδεύουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ και λαμβάνουν ένα μέρος της μισθοδοσίας, που τους κατέβαλαν. Αυτό γίνεται, ακριβώς γιατί θα πρέπει να φαίνονται ότι είναι νόμιμοι και ότι καταβάλλουν αυτό το οποίο προβλέπεται, ενώ στην πραγματικότητα η συμφωνία με τον εργαζόμενο προβλέπει πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά τα οποία ο νόμος καθορίζει ως ελάχιστο απαιτούμενο.

Είναι η γνωστή ιστορία με τα ΑΤΜ και τα φαινόμενα μπράβων, που συνόδευαν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ, όπου τους έπαιρναν χρήματα και τα επέστρεφαν στο «μαύρο» ταμείο του εργοδότη, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να επιβαρύνεται και φορολογικά και ασφαλιστικά για ποσά τα οποία δεν έχει λάβει, ενώ ο εργοδότης, με τον τρόπο αυτό, καταφέρνει και έχει «μαύρο» χρήμα στο ταμείο του, για το οποίο, όμως, έχει φορολογηθεί ο εργαζόμενος» εξηγεί ο ίδιος.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, ο κ. Καραγεωργόπουλος εστιάζει στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και να συνεχιστεί η προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει με παρέμβαση και των συνδικάτων και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, όπου θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, ειδικό τμήμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας».

«Χωρίς, όμως, στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και χωρίς συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ, του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του ΣΔΟΕ με μικτά κλιμάκια, τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους, νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να παταχθεί και θα εξακολουθεί να υφίσταται σε πολύ υψηλό ποσοστό, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης, όπου από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να εισφοροδιαφύγουν, να φοροδιαφύγουν και να κλέψουν χρήματα από το μισθό των εργαζομένων» διαπιστώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στ. Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός ακόμη και ανήμερα της Παναγίας εργαλειοποιεί τα πάντα

«Ποιο είναι το "πολύ" για τον πρωθυπουργό;» ρωτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Την ημέρα που …