Πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Google εξαιτίας παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών.
Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε εταιρεία που κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς.
Μετά την ολοκλήρωση της επταετούς έρευνας για τον ανταγωνισμό, η Κομισιόν κατέληξε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που κατέχει στην online αναζήτηση ώστε να ωθεί χρήστες στην υπηρεσία αγορών Google Shopping, δημιουργώντας ένα αθέμιτο περιβάλλον σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διεξάγουν ακόμα δύο ξεχωριστές έρευνες σε βάρος της Google.
Βάσει της απόφασης, η Google καλείται να σταματήσει τις πρακτικές της που βλάπτουν τον ανταγωνισμό μέσα σε διάστημα 90 ημέρων, με την απειλή να της επιβληθεί νέο πρόστιμο.
Μάλιστα, αν αποτύχει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία της μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τότε υπάρχει η πιθανότητα να αναγκαστεί να καταβάλει το 5% του ημερησίου μέσου όρου των παγκόσμιων κερδών της μητρικής της εταιρείας Alphabet.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google είχε επισημάνει παλαιότερα, ότι η Amazon και το eBay ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού και ότι η επιτροπή απέτυχε να διακρίνει με ποια κριτήρια επιλέγουν οι περισσότεροι άνθρωποι να ψωνίζουν διαδικτυακά.
Η υπόθεση του Google Shopping μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού κολοσσού στην τεράστια αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς στο στόχαστρο της Επιτροπής βρίσκεται ουσιαστικά η σύνδεση της μηχανής αναζήτησης της Google με το υπόλοιπο «οικοσύστημα» κερδοφόρων υπηρεσιών που προσφέρει.
Οπώς αναμενόταν, λίγη ώρα μετά την απόφαση της Επιτροπής, η αμερικανική εταιρεία εξέφρασε «τη διαφωνία της» για το πρόστιμο και «εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση».
«Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, παρατείνοντας, όπως φαίνεται, τη διαμάχη με την Ε.Ε. για αρκετά χρόνια.