Ανεπανόρθωτες οι βλάβες στην υγεία από τη νυχτερινή εργασία

Η εργασία κατά τη διάρκεια των λεγομένων «αντικοινωνικών ωρών» διευκολύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και περιορίζει τις διανοητικές μας ικανότητες προειδοποιούν επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Μedicine. Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η εργασία σε αυτές τις βάρδιες επί μία δεκαετία γηράσκει τον εγκέφαλο περίπου κατά έξι χρόνια.

Για να αποκατασταθεί στη φυσιολογική του κατάσταση, μετά τη διακοπή αυτών των βαρδιών χρειάζεται να περάσουν περί τα πέντε χρόνια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν στο "kathimerini" ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη μελέτη της γεροντικής άνοιας κατά την οποία συνήθως διαταράσσονται τα ωράρια του ύπνου. Σύμφωνα με το βιολογικό μας ρολόι πρέπει να εργαζόμαστε την ημέρα και να κοιμόμαστε τη νύχτα. Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται όταν εργαζόμαστε ενάντια στο βιολογικό μας ρολόι είναι γνωστά και κυμαίνονται από τον καρκίνο του μαστού μέχρι την παχυσαρκία.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Σουόνσι και της Τουλούζης έδειξε ότι διαταραχή του βιολογικού κύκλου επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου.

Για τις ανάγκες της έρευνας τρεις χιλιάδες Γάλλοι υποβλήθηκαν σε τεστ απομνημόνευσης, ταχύτητας σκέψης και γενικότερα γνωσιακών δεξιοτήτων. Οποιοι εργάζονταν περισσότερο από δέκα χρόνια σε «σκληρές βάρδιες» είχαν παρόμοια αποτελέσματα με άτομα κατά εξίμισι χρόνια μεγαλύτερά τους. Οπως εξηγεί ο δρ Φίλιπ Τάκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Σουάνσι, «κατά τη διάρκεια των πειραμάτων καταγράφηκε σημαντική έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των βαρδιών είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν λάθη, που θα μπορούσαν δυνητικά να είναι πολύ σημαντικά. Οι νυχτερινές βάρδιες, ωστόσο, είναι ένα αναγκαίο κακό της σύγχρονης κοινωνίας. Θα πρέπει να μετριαστούν οι συνέπειες που ενδέχεται να έχουν με τον καλύτερο σχεδιασμό των ωρών εργασίας και τα πιο συχνά τσεκ απ».

Οπως προαναφέρθηκε, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη γεροντική άνοια. Ακόμα όμως και αν μπορέσεις να διατηρήσεις αναλλοίωτους του κύκλους ύπνου - ξύπνιου δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί ο εκφυλισμός των νευρώνων αλλά μπορεί κανείς να βελτιώσει τις συνέπειές του. Κάτι τέτοιο επιβάλλει τον καθορισμό σαφούς ημερήσιου προγράμματος με δραστηριότητες την ημέρα υπό δυνατό φως και ξεκούραση τη νύχτα και τη χορήγηση μελατονίνης προτού οι ηλικιωμένοι πέσουν για ύπνο.

Δύσκολη αποκατάσταση

Ο καθηγητής Ντερκ Γιαν Ντιζκ του Κέντρου Υπνου του Σάρεϊ, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι που πέρασαν πολλά χρόνια εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου από τους ανθρώπους που δεν εργάστηκαν ποτέ νύχτα. «Ετσι κάποιες από τις συνέπειες, από τα προβλήματα που δημιουργούν οι νυχτερινές βάρδιες δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με ευκολία» τονίζει. Και προσθέτει: «Είχαμε δεχθεί ότι η εργασία σε βάρδιες κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ανθυγιεινή. Αλλά το γεγονός ότι επηρεάζει και τον εγκέφαλο σίγουρα θα προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γκλέτσος: Είμαστε ζωντανοί... Δεν είχα ατζέντα για αρχηγός, το έκανα για τη συμμετοχή

«Είμαστε όρθιοι. Αυτό είναι το σίγουρο [...] Δεν είχα καμία προσωπική ατζέντα για να γίνω …