Εισήχθησαν 2 στους 3 υποψηφίους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ(Δείτε ΕΔΩ)

 

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και Πυροσβεστών και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και για ειδικό επιπλέον ποσοστό 1% για τα Πανεπιστήμια, κάτι που ίσχυσε για πρώτη φορά.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Β. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους, χωρίς νέα εξέταση το 2017, αλλά με παλαιότερη συμμετοχή το 2016 ή το 2015:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’, για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων παρατίθενται στο συνημμένο πίνακα.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

 Γ. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2017

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ -- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
(για Επιλογή)
 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
(στα Πανεπιστήμια)
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
(στα ΤΕΙ)
 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
(σε Στρατό, Αστυν.,Πυροσ., ΑΕΝ)
 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
(Σύνολο)
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 78.725 39.706 19.212 1.599 60.517 76,87%
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 848 430 187 5 622 73,35%
ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 10.837 2.631 1.267 121 4.019 37,09%
ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 3.332 1.710 792 50 2.552 76,59%
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 10.707 278 5.388 247 5.913 55,23%
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 583 16 329 2 347 59,52%
ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 1.139 0 327 16 343 30,11%
ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 293 0 190 8 198 67,58%

Οι  βάσεις σε μορφή rar

Συγκριτικό των βάσεων σε μορφή rar

Οι αιτίες ανόδου και πτώσης των σχολών και τα παράδοξα

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν οι βάσεις 2017 στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. «Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσο πηγαίνουμε σε χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων η αυξητική τάση διευρύνεται φτάνοντας ακόμη και τα 300 μόρια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ' εξοχήν στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. «Παρατηρείται το εντυπωσιακό γεγονός παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γκλέτσος: Είμαστε ζωντανοί... Δεν είχα ατζέντα για αρχηγός, το έκανα για τη συμμετοχή

«Είμαστε όρθιοι. Αυτό είναι το σίγουρο [...] Δεν είχα καμία προσωπική ατζέντα για να γίνω …