Έξοδο διαφυγής παρέχει στους απλήρωτους εργαζόμενους το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι «εγκλωβισμένοι» άνεργοι στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές για «αξιόλογο διάστημα» (πιθανόν τρεις μήνες) θα μπορούν με μονομερή καταγγελία, προσκομίζοντας εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ να αξιώσουν επίδομα ανεργίας.
Θα δίνεται επίσης το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους (σήμερα αποκλείονται).
Μάλιστα όπ σημειώνει το "newmoney" για να μην επιβαρυνθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι με δικαστικά έξοδα, θα απαλλάσσονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000€ ενώ για υψηλότερα ποσά θα καθιερωθεί μειωμένο ένσημο (4 τοις χιλίοις)
Στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων.
Θα μπορούν μάλιστα να αξιώσουν τα δεδουλευμένα τους, ζητώντας την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει :
- την δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 πλασματικών ετών για τη συνταξιοδότηση των αγροτών
- τον υπολογισμό των συντάξεων βάσει των ετών ασφάλισης και πριν από το 2002.
Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι για την έκδοση των νέων συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη ο ασφαλιστικός βίος από το 2002 και μετά, χρονιά που ολοκληρώθηκε η μηχανογράφηση του πρώην ΙΚΑ. Ωστόσο ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων είχε διακόψει την ασφάλισή του πριν από το 2002 με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η καταμέτρηση των ενσήμων.