Οι νέες "υποσχέσεις" Τσίπρα στη ΔΕΘ για αντιστροφή του κλίματος

 

Εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση θα δώσει την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euro Working Group με στόχο την έγκριση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ, μια προοοπτική που όμως παραμένει θολή.

Το ΔΝΤ αναμένεται ξανά να εκφράσει αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος και τον υψηλό στόχο για το πλεόνασμα 3,5% το 2018. Αυτές οι διαθέσεις του Ταμείου θα φανούν καθαρότερα μετά τις γερμανικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και την επίσκεψη της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ στη χώρα μας.

Αναμένεται επίσης και η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν την οποία προσδοκά η κυβέρνηση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, όσο και για τις πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένος να πάρει ο πρόεδρος για το ελληνικό χρέος.

Και όλα αυτά ενώ χθες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ανάπτυξη 8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, κάτι που όπως είπε το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

«Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει ευοίωνη εικόνα για την οικονομία στη ΔΕΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το επόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πλησιάζει και η κυβέρνηση δουλεύει σε εντατικό ρυθμό ώστε ο πρωθυπουργός να εμφανίσει, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, ένα «γεμάτο» πολιτικό πακέτο, το οποίο θα υποκαταστήσει τις παραδοσιακές «παροχές», για τις οποίες δεν υφίσταται πραγματική δυνατότητα.

Παραμονές της σύνταξης του κομβικού προϋπολογισμού του 2018, του οποίου η εκτέλεση θα πρέπει να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς δυνατότητα αποτυχίας - είναι ο προϋπολογισμός που θεωρητικά βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια - το κυβερνητικό πουγκί θα είναι... τριπλοκλειδωμένο.

Ως εκ τούτου, αυτό που απομένει είναι μια πολιτική εμφάνιση, η οποία θα πρέπει να εστιάσει:

  • Στην «επόμενη μέρα», την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
  • Στην προοπτική της οικονομικής μεγέθυνσης.
  • Στη «δίκαιη κατανομή» των οφελών της ανάκαμψης.
  • Στη διαβεβαίωση ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη και διαρκώς μεγεθυνόμενη.
  • Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
  • Στη βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησης με ευρέα κοινωνικά στρώματα, ώστε να αντιστρέψει, έστω εν μέρει σε πρώτη φάση, την κακή δη-μοσκοπική εικόνα και να διατηρήσει μια σταθερή κοινωνική βάση, προκειμένου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη πολιτική άνεση την επόμενη διετία - αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τελικά την εξάντληση της τετραετίας.

Τα χαμηλά εισοδήματα

Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι, ύστερα από τη μελέτη ερευνών της κοινής γνώμης, ότι η βάση κοινωνικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα χαμηλά εισοδήματα. Πιστεύουν ακόμη ότι μεγάλο μέρος των εκπεσόντων από τη μεσαία τάξη θεωρεί υπεύθυνο το μνημόνιο και όχι τους επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς για την οικονομική και κοινωνική τους κατρακύλα.

Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που ζουν «στο όριο» είναι δυνατόν να προσελκυσθεί, αν η κυβέρνηση δείξει ότι, την επομένη της λήξης των μνημονίων, θα υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για τον λόγο αυτόν θα προβληθούν ιδιαιτέρως η μείωση της ανεργίας κατά 5% από το 2014, η προοπτική ανάπτυξης από 1,5% έως 2%, η προοδευτική μείωση των πτωχεύσεων σύμφωνα με εκτιμήσεις ιδιωτικών φορέων, η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, η βελτίωση άλλων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε τις τελευταίες μέρες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη και πιο σταθερή κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

Σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί σταδιακά και το δίλημμα «ποιος θέλετε να διαχειριστεί την επομένη των μνημονίων».

Σε ποιους «κλείνει το μάτι»

  • Στους νέους, με το επιχείρημα ότι  οι αλλαγές στο Λύκειο θα προσφέρουν μερική αποσύνδεση από τις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου και περαιτέρω βοήθεια στους μαθητές για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μην κρίνεται το μέλλον τους σε μια μόνο τρίωρη εξεταστική διαδικασία. Στο ίδιο πνεύμα θα κινηθεί και η επιδότηση στις συνδέσεις Ίντερνετ των πρωτοετών.
  • Στους μηχανικούς και δικηγόρους που δεν ασκούν το επάγγελμά τους, οι οποίοι θα απαλλαγούν από τις εισφορές.
  • Στους δεινοπαθούντες από την  απληρωσιά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας για απλήρωτους εργαζόμενους, ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε επιδημία.

Επιπλέον μέτρα, εργατικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι:

  • Το point system για εργοδότες που προβαίνουν σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
  • Οι διευκολύνσεις για ΑμεΑ και η μη διακοπή παροχής συντάξεων αναπηρίας σε συνταξιούχους, των οποίων γνωματεύσεις εκκρεμούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
  •  Η συμπερίληψη της γονικής, αναρρωτικής ή εκπαιδευτικής άδειας και της διαθεσιμότητας στη συντάξιμη υπηρεσία.
  •  Η παροχή δυνατότητας καταβολής αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.
  •  Η επέκταση της εργατικής προστασίας που ισχύει για τη μητρότητα στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και στη διαδικασία της υιοθεσίας.
  •  Στους αγρότες, με την παροχή δυνατότητας για εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων.

Δημόσια Διοίκηση

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς εδώ ενδιαφερόμενοι είναι τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι πολίτες που δυσαρεστούνται από το επίπεδο εξυπηρέτησής τους.

Το «δέλεαρ» για τους δημοσίους υπαλλήλους – οι παλαιότεροι εκ των οποίων θα δουν προσεχώς το εισόδημά τους να μειώνεται – θα είναι το μοντέλο της αξιολόγησης, το οποίο δεν θα εστιάζει στις απολύσεις, αλλά στη βελτίωση των επιδόσεών τους, ώστε να αντισταθμιστεί πολιτικά η εισαγωγή του συστήματος της μόνιμης κινητικότητας.

Η πρόνοια του σχετικού νομοσχεδίου για μείωση του μεγάλου πλέον μέσου όρου ηλικίας των υπαλλήλων, αλλά και η ενίσχυση της καινοτομίας, των τεχνολογικών μέσων και του ανθρώπινου και διοικητικού δυναμικού με στελέχη υψηλών προσόντων, συνιστά πρόσκληση προς το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο με υψηλούς ρυθμούς «διαρρέει» εκτός χώρας ή βασανίζεται από την ανεργία.

Στη βάση αυτού του περιγράμματος – με όποιες «πινελιές» θα προστεθούν στην πορεία – η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την πολιτική της εικόνα. Βεβαίως οι παγίδες σε αυτήν την πορεία είναι πάρα πολλές, όπως έχουμε περιγράψει σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου – και στο φύλλο του «Ποντικιού». Η πρώτη λέγεται ΔΝΤ και μια καλή γεύση θα πάρουμε από την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα, στο τέλος Σεπτεμβρίου.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γκλέτσος: Είμαστε ζωντανοί... Δεν είχα ατζέντα για αρχηγός, το έκανα για τη συμμετοχή

«Είμαστε όρθιοι. Αυτό είναι το σίγουρο [...] Δεν είχα καμία προσωπική ατζέντα για να γίνω …