Αποφύγετε τα λάθη των αποταμιευτών-επενδυτών

Μέσα στα πιο συχνά λάθη των επενδυτών, υπάρχουν 4 τα οποία επαναλαμβάνονται συχνά. Εμφανίστηκαν στην αυγή των σύγχρονων αγορών και πιθανότατα οι επενδυτές θα συνεχίσουν να τα κάνουν και τα επόμενα χρόνια. Η αναγνώριση αυτών των τυπικών σφαλμάτων καθώς και η λήψη μέτρων για την αποφυγή τους, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας των επενδύσεών σας.

1. ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ
Δημιουργήστε το προσωπικό σας επενδυτικό σχέδιο ή πολιτική έχοντας στο μυαλό σας τα εξής:

  • Σκοποί και στόχοι: Τι θέλω να πετύχω; Το να συγκεντρώσω 20.000€ για τις σπουδές του παιδιού μου όταν φτάσει στα 18 ή να συγκεντρώσω 60.000€ για τη συνταξιοδότησή μου σε ηλικία 65 ετών, αποτελεί έναν σωστά διατυπωμένο στόχο. Το να ‘βγάλω κέρδος’ δεν αποτελεί στόχο.
  • Ρίσκο: Από τι κινδυνεύει το χαρτοφυλάκιό μου; Εάν είστε π.χ. 30 ετών και αποταμιεύετε για τη σύνταξή σας, η μεταβλητότητα των αγορών δεν αποτελεί (ή δεν πρέπει να αποτελεί) έναν ουσιαστικό κίνδυνο. Κίνδυνο όμως αποτελεί μία πολύ χαμηλή απόδοση ή ο πληθωρισμός τα οποία διαβρώνουν ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.
  • Κατηγορίες Επενδύσεων (asset allocation): Τι ποσοστό των χρημάτων μου θα τοποθετηθεί ανά κατηγορία επένδυσης όπως χρηματικά διαθέσιμα, ομόλογα ή μετοχές; Η κατανομή αυτή θα πρέπει να ακολουθεί το ρίσκο που δεχόμαστε να αναλάβουμε.
  • Διαφοροποίηση: Η κατανομή στις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων αποτελεί το πρώτο βήμα της διαφοροποίησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε και κάθε κατηγορία επένδυσης (π.χ. μετοχές μεγάλων ή μικρών εταιριών).

2. ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Εάν αποταμιεύετε για τη σύνταξή σας που ξεκινάει σε 30 χρόνια από σήμερα, το πώς συμπεριφέρεται το χρηματιστήριο φέτος ή του χρόνου δεν θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα. Επειδή το προσδόκιμο της ζωής μας μετά τη σύνταξη είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 20 με 25 χρόνια, σημασία έχει να αρχίσουμε να αποταμιεύουμε έγκαιρα. Εάν ο χρονικός ορίζοντας είναι μικρός, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε πιο συντηρητικές επενδύσεις και να συμβιβαστούμε με τις χαμηλότερες αποδόσεις τους.

3. ΕΠΑΝΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ - REBALANCING
Είναι η διαδικασία επιστροφής του χαρτοφυλακίου στην αρχική κατανομή των επενδύσεων. Εάν π.χ. ένας επενδυτής είχε 50% μετοχές και 50% ομόλογα και μετά από ένα χρονικό διάστημα λόγω ανοδικών αγορών οι μετοχές αντιπροσώπευαν το 65 % του χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να πωλήσει μέρος των μετοχών και να αγοράσει ομόλογα. Αυτή η κίνηση δύσκολα γίνεται από μη επαγγελματίες επενδυτές, επειδή συνήθως διστάζουν να πάρουν τα κέρδη τους και να τα τοποθετήσουν σε επενδύσεις που έχουν υπό-απόδοση.

4.ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ
Πολλοί επενδυτές προχωρούν στις επιλογές τους με βάση τις πρόσφατες ισχυρές αποδόσεις. Η αίσθηση ότι «χάνω σημαντικά κέρδη» έχει μάλλον οδηγήσει στις περισσότερες κακές επενδυτικές αποφάσεις από κάθε άλλο παράγοντα. Εάν μια συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης ή μία στρατηγική ή ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές επιδόσεις για τρία ή τέσσερα χρόνια, ένα μόνο πράγμα ξέρουμε με βεβαιότητα: Θα έπρεπε να είχαμε επενδύσει σε αυτό τρία ή τέσσερα χρόνια νωρίτερα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τζιτζικώστας: Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως και μείωση της γραφειοκρατίας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ξεκίνησε σήμερα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η εφαρμογή του νέου κανονισμού ηλεκτρονικών πληροφοριών για τις εμπορευματικές …