Σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους που έχει επιβάλει φέτος η κυβέρνηση στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσἰα τους βρίσκονται πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι, εξαιτίας της υπερχρέωσης και της οικονομικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί από την επιβολή μέτρων άγριας υπερφορολόγησης την τελευταία οκταετία εφαρμογής των Μνημονίων. Η εξέλιξη αυτή, για την οποία ευθύνεται πολιτικά σε μεγάλο βαθμό η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέτει πλέον σε κίνδυνο την επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου που έχει θέσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών: το κλείσιμο του φετινού κρατικού προϋπολογισμού με πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Τυχόν αποτυχία επίτευξης αυτού του στόχου θα έχει ως συνέπεια την ενεργοποίηση του περίφημου "δημοσιονομικού κόφτη" από το επόμενο έτος, εξέλιξη που θα οδηγήσει αυτόματα στην επιβολή κι άλλων επαχθών φοροεισπρακτικών και λοιπών δημοσιονομικών μέτρων.
Την αδυναμία των Ελλήνων να πληρώσουν τους άμεσους φόρους που τούς χρεώνει η "μνημονιακή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή τους φόρους στα εισοδήματα και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, μαρτυρούν τα αποκαλυπτικά γραφήματα που ανήρτησε στο twitter o ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Τα γραφήματα αυτά αποτυπώνουν τις αποκλίσεις των εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των συνολικών εισπράξεων αμέσων φόρων και του συνόλου των φορολογικών εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί στο φετινό οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατήρτησε και ψήφισε στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Δείχνουν δε, τα συγκεκριμένα γραφήματα, ότι:
1) 1) Η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών προσώπων έχει πλέον εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υστέρησαν των επιμέρους μηνιαίων στόχων του ΜΠΔΣ στους 7 από του 8 συνολικά μήνες της συγκεκριμένης περιόδου. Μόνο τον Μάιο σημείωσαν υπέρβαση 27% έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου.
Τα φυσικά πρόσωπα έχουν εξαντλήσει μέχρι τελευταίας ρανίδας τη φοροδοτική τους ικανότητα. pic.twitter.com/vpHUnZG4m9
— Harry Theoharis (@htheoharis) 26 Σεπτεμβρίου 2017
2) Η εισπραξιμότητα των άμεσων φόρων έχει υποχωρήσει δραματικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της αδιάκοπης υπέρμετρης φορολόγησης των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών. Κατά τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι εισπράξεις από τους αμέσους φόρους ήταν χαμηλότερες των μηνιαίων στόχων του ΜΠΔΣ κατά ποσοστά-ρεκόρ που κυμάνθηκαν από 10% έως και 40%. Στον αντίποδα, οι έμμεσοι φόροι εμφανίζουν σταθερά υψηλή εισπραξιμότητα, εξέλιξη η οποία οφείλεται στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους περισσότερους εξ' αυτών από την 1η-1-2017 (σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.λπ.) αλλά και στο γεγονός ότι η πληρωμή των φόρων αυτών είναι αναπόφευκτη για εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών που αγοράζουν και καταναλώνουν με σταθερούς ρυθμούς είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καύσιμα και ο καφές, καθώς επίσης και για όσους έχουν εθιστεί στο κάπνισμα.
Η αδυναμία είσπραξης των άμεσων φόρων αποδεικνύει ότι ήταν λανθασμένη η στρατηγική της υπερ-φορολόγησης. pic.twitter.com/jnmU9mzLMh
— Harry Theoharis (@htheoharis) 26 Σεπτεμβρίου 2017
3) Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τείνει πλέον να γίνει μόνιμο φαινόμενο καθώς επιμένει να εμφανίζεται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τους τελευταίους δύο μήνες. Τον Ιούλιο τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 2% σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί με το ΜΠΔΣ, ενώ τον Αύγουστο υποχώρησαν σε επίπεδο 21% χαμηλότερο του στόχου του ΜΠΔΣ!
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς δείχνει ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2017, δηλαδή την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν δύο δόσεις φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, 4 μηνιαίες δόσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ και εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η ήδη επελθείσα εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των περισσοτέρων πολιτών θα έχει ως συνέπεια η υστέρηση των εισπράξεων φορολογικών εσόδων να φθάσει σε δυσθεώρητα και ανεξέλεγκτα ύψη.
Η εικόνα φορολογικής κόπωσης κινδυνεύει να παγιωθεί.
Υστέρηση εσόδων για 2ο συνεχή μήνα δείχνουν τα στοιχεία του #ΥΠΟΙΚ pic.twitter.com/cTEf6v8Tpe— Harry Theoharis (@htheoharis) 26 Σεπτεμβρίου 2017