Η ισοπέδωση της αγοράς εργασίας αποτελεί το αντικείμενο του νέου καβγά που ξέσπασε ανάμεσα στα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου και της Πειραιώς, που αλληλοκατηγορούνται μέσω non paper. Η αντιπαράθεση ξέσπασε, όταν κυβερνητικές πηγές, με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, επέκριναν την αξιωματική αντιπολίτευση για το ερωτηματολόγιο για τις εργασιακές σχέσεις που ανήρτησε στο Διαδίκτυο, καλώντας τους φίλους και τα μέλη της να πάρουν θέση εν όψει του Προσυνεδρίου, που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Κυριακή στη Νίκαια.
Χωρίς να περιμένει τις απαντήσεις που θα δοθούν στα ερωτήματα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «θέλει την αγορά εργασίας ισοπεδωμένη», αλλά, όπως υποστηρίζεται στο σχετικό non paper, «προσπαθεί να το φέρει με τρόπο».
Από την πλευρά της, η Πειραιώς, σε δικό της ενημερωτικό σημείωμα, χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα αναφερόμενα στο non paper του Μαξίμου και ανταποδίδει τα πυρά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται».
- Κυβερνητικός σχολιασμός: Κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας
Αναλυτικότερα, το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησηςπου παρουσιάζει το "protothema.gr" έχει ως εξής:
«Συγχαίρουμε την Νέα Δημοκρατία για το ερωτηματολόγιό που ανάρτησε στο διαδίκτυο, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.
Στο ερωτηματολόγιο αυτό, οι πολίτες έχουν μια σειρά από θαυμάσιες επιλογές, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
· Αν θα επέλεγαν μια νέα θέση εργασίας «με καταβολή χρόνου και προσπάθειας (sic) για προσαρμογή» (Δεν διευκρινίζεται αν εννοούν με «συμβολικές» αποδοχές ή χωρίς καθόλου αποδοχές).
· Αν θεωρούν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων» (Δηλαδή να μοιράζεται η ίδια θέση εργασίας και ο ίδιος μισθός σε περισσότερα από ένα άτομα)
· Αν προτιμούν «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» κατ’ αντιπαράθεση με «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας. (Διότι στο μυαλό τους η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπoρεί να γίνει μόνο με την αγορά εργασίας ισοπεδωμένη.)
· Τι θα διάλεγαν αν η πολιτεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας ή διάφορες πλευρές του κοινωνικού κράτους. (Aν δηλαδή συμφωνούν ότι το κοινωνικό κράτος είναι απλώς πεταμένα λεφτά)
· Και βεβαίως, αν ο εργαζόμενος θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση (sic) με την διοίκηση της εταιρίας», «από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης», ή «από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα (επίσης sic) που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο». (θα μπορούσαν να ρωτήσουν απλώς αν οι πολίτες συμφωνούν με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων)
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.
Επειδή όμως διστάζουν να το πουν δημόσια, προσπαθούν να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις. Αν πιάσει έπιασε.
Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους».
- Η απάντηση της ΝΔ: Ας είστε σοβαροί
Σε όλα αυτά, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν ως εξής:
«Η κυβέρνηση που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ και μια αγορά εργασίας που τα δικαιώματα των εργαζόμενων διαρκώς καταπατώνται, ας κάνει λίγο υπομονή να δει τις τελικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως τότε, αντί να γράφουν ανοησίες σε non paper ας προσπαθήσουν να είναι στοιχειωδώς σοβαροί, όσο δύσκολο και αν τους είναι».