Στην απόσυρση από τη θετική λίστα φαρμάκων του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, πρόκειται να προχωρήσει η φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο θα συνεχίσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το σκεύασμα είχε συμπεριληφθεί στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας σχετίζεται με την υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.
Το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έκανε λόγο για εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Ο ΣΕΦΕ ανέφερε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή καινοτόμων σκευασμάτων μειώνεται κατά 40% -χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback- και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή τους υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη. Τονίζουν επίσης ότι βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό. Εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις σκευασμάτων.
«Απαράδεκτη και εκβιαστική» χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρίας Roche ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι «η προκλητική τακτική της Roche πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»
Η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:
«H ROCHE, μια ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη. Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους "δανειστές" και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης.
Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήδη το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».