Ποδαρικό σε συνεργεία αυτοκινήτων, ιατρεία και δικηγορικά γραφεία ετοιμάζονται να κάνουν οι ελεγκτές της Εφορίας. Με τη νέα χρονιά τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ελέγχων που εκπονούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αν και με τους ελέγχους που εξαπέλυσε το καλοκαίρι η ΑΑΔΕ κέρδισε φέτος τη μάχη της απόδειξης για την είσπραξη του ΦΠΑ, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να οργιάζει και το μαύρο χρήμα βρίσκει άλλους δρόμους διακίνησης στην αγορά.
Τα χαμηλά εισοδήματα που δήλωσαν φέτος ότι είχαν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο επειδή η μείωση άγγιξε το 20% σε έναν χρόνο σε σχέση με όσα δήλωσαν πέρυσι για το 2015.
Αποτέλεσαν με βάση την ανάλυση και τις πληροφορίες του "newmoney.gr" έτσι την αιτία για να αναγκαστεί φέτος το κράτος να επιστρέψει 5,5 δισ. ευρώ από φόρους που είχε προεισπράξει (λόγω υπερφορολόγησης και με νόμους του 2016 που αύξησαν τις προκαταβολές φόρου στο 100%), ανοίγοντας μια τρύπα 2,2 δισ. στον Προϋπολογισμό, όπου είχαν προβλεφθεί μόλις 3,3 δισ. ευρώ.
Αν όμως κάτι τέτοιο επαναληφθεί και του χρόνου, το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο αφού:
- Το κονδύλι για επιστροφές φόρων παρέμεινε στα 3,3 δισ. και για το 2018.
- Στον νέο Προϋπολογισμό ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπερδιπλασιάζεται (στα 7 δισ. έναντι μνημονιακού στόχου 3,1 δισ. για το 2017 και 6,4 δισ. για το 2018).
- Μικρότερα κέρδη και εισοδήματα σημαίνει όχι μόνο απώλειες εσόδων ή αύξηση των επιστροφών φόρου, αλλά και λιγότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και άρα μικρότερο πλεόνασμα.
Τα «κάλαντα» της Εφορίας
Αμεσα πάντως οι προληπτικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να γίνονται αισθητοί από τον Δεκέμβριο. Για να μη χαθεί το πλεονέκτημα που αποκτήθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με τους ελέγχους που έκαναν στα νησιά τα συνεργεία των εφοριακών κατά την καλοκαιρινή σεζόν, στην ΑΑΔΕ θέλουν να μεταφέρουν τώρα το σκηνικό αυτό στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αρχίζοντας τους ελέγχους από τη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Στο στόχαστρο θα μπουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μεγάλες πίστες με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία και τα συμπεράσματα για τα συνηθέστερα παραπτώματα που διαπίστωσαν κατά τους θερινούς ελέγχους στα νησιά (π.χ. από τα βιβλία κρατήσεων μέχρι τις ταμειακές μηχανές-μαϊμού και τα POS συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού).
Ραντεβού με τους ελεγκτές
Αμέσως μετά τις γιορτές και στις τις αρχές του 2018 θα μπουν στο στόχαστρο ολόκληροι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών. Οι έλεγχοι επιδιώκεται να είναι στοχευμένοι, με βάση την επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που θα αποκαλύπτουν ενδείξεις παραβατικότητας: παράλειψη υποβολής δηλώσεων, μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, χαμηλοί μέσοι όροι εσόδων ή η εμφάνιση ζημιών που δεν συνάδουν με το «προφίλ» του κάθε κλάδου.
Εκτός όμως από τους επαγγελματίες που εμφανίζονται να... υπολειτουργούν έχοντας μηδαμινό κέρδος, στην ΑΑΔΕ έχουν φτάσει πληροφορίες και για πολλούς από τους τουλάχιστον 70.000 επαγγελματίες που δήλωσαν διακοπή εργασιών μετά το 2015 (π.χ. κομμωτές, υπηρεσίες αισθητικής, οδοντίατροι, δικηγόροι κ.λπ.), στην πράξη όμως συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, κατόπιν συνεννόησης με την πελατεία τους, σε κλειστά γραφεία ή καταστήματα, στις εγκαταστάσεις συναδέλφων τους ή ακόμα και σε σπίτια - στα δικά τους ή των πελατών τους. Ετσι, αναμένεται να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα η νέα πρακτική των ελεγκτών που εμφανίζονται ως πελάτες προκειμένου να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει, αν κόβονται αποδείξεις και αν δηλώνονται τελικά τα έσοδα στην Εφορία.
Στα ραντεβού όμως στους χώρους των επαγγελματιών αποκαλύπτεται και η αλήθεια, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της ταυτότητας του εφοριακού-πελάτη. Με τη μέθοδο αυτή θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν και άλλες ομάδες επαγγελματιών, είτε έχουν σταθερή εγκατάσταση (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων που τηρούν βιβλία εισόδου οχημάτων κ.λπ.) είτε μετακινούνται διαρκώς για να παρέχουν υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.).