Μέχρι τώρα, οι φορολογικές αρχές έκαναν ολίγον τα... στραβά μάτια για τους περίπου 400.000 οφειλέτες της εφορίας που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις. Aν αυτοί πλήρωναν τις τρέχουσες οφειλές τους με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 15 ημερών -κάτι που κανονικά θα έπρεπε να οδηγήσει σε «αποβολή» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων- η εφορία έδειχνε μια ανοχή ειδικά αν ο οφειλέτης εμφανιζόταν να πληρώνει έστω και κάτι από τα τρέχοντα.
Από το νέο έτος που το περιβάλλον θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό όποιος δεν θα πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις θα «αποβάλλεται» αυτομάτως από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αρμόδιες πηγές, αναγνωρίζουν ότι και τα περιθώρια της εφορίας να κάνει τα στραβά μάτια θα είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα καθώς πλέον θα μας παρακολουθούν στενά οι δανειστές. Έτσι, το 2018 θα είναι το έτος των ...12 δόσεων.
Οι 400.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα έχουν ως μοναδικό όπλο την ανανεωμένη πάγια ρύθμιση προκειμένου να παραμείνουν «ενήμεροι» απέναντι στην εφορία διατηρώντας έτσι και τα δώρα των 100 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικών ευτυχώς κατάλαβε εγκαίρως ότι έρχεται κύμα αιτήσεων στις Δ.Ο.Υ και ατελείωτες ουρές. Έτσι, κατέθεσε την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων να γίνονται ηλεκτρονικά ακόμη και όταν αφορούν σε μη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Η διευκόλυνση θα γίνει αλλά πάντα κατά το ρεπορτάζ του "fpress.gr" δεν θα είναι δωρεάν καθώς με κάθε ηλεκτρονική αίτηση ο οφειλέτης θα φορτώνεται με επιπλέον προσαύξηση 5,86%. Περιθώρια απώλειας της ρύθμισης δεν θα υπάρχουν καθώς αν καταρρεύσει η ρύθμιση των 12 δόσεων, θα καταρρέει ταυτόχρονα και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα μπορούν να χάνουν το πολύ μια δόση χωρίς να πάθουν μεγάλη ζημιά. Επί της δόσης, θα επιβάλλεται προσαύξηση 15% αλλά τουλάχιστον δεν θα καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα.
Αν όμως χαθεί και δεύτερη δόση, τότε η ζημιά θα είναι πολλαπλή:
- Θα πέφτει η ρύθμιση των 12 δόσεων ενώ για την επανένταξη θα πρέπει να επιβληθεί και νέα προσαύξηση 5,86%
- Θα πέφτει η ρύθμιση των 100 δόσεων κάτι που σημαίνει αναβίωση των προσαυξήσεων και των προστίμων που είχαν διαγραφεί λόγω της ρύθμισης
- Θα αναβιώνει και πάλι ο κίνδυνος της επιβολής αναγκαστικών μέτρων δηλαδή της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Από 1/1/2018, οφειλέτης έχει να αντιμετωπίσει την καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 2000 ευρώ ενώ πληρώνει και 150 ευρώ τον μήνα για μια ρύθμιση παλαιών οφειλών σε 100 δόσεις. Η οφειλή των 2000 ευρώ, πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Θα υπολογιστούν προσαυξήσεις 117,2 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις των 176,4 ευρώ. Αν ο οφειλέτης χάσει μια δόση, τότε αντί για 176,4 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 202,86 ευρώ συν την επόμενη δόση των 176,4 ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα δηλαδή συνολικά 379,3 ευρώ. Αν χαθεί και η δεύτερη ημερομηνία τότε καταρρέει και η ρύθμιση των 12 δόσεων και η ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ηλεκτρονική υποβολή και για ενήμερα χρέη
Μέχρι σήμερα, η φορολογική νομοθεσία προέβλεπε δύο ρυθμίσεις των 12 δόσεων. Η πρώτη πηγάζει από τον νόμο 4152 του 2013. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά αλλά το σύστημα δέχεται μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η δεύτερη ρύθμιση προέρχεται από τον νόμο 4174/2013 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών). Επιτρέπει μεν την τακτοποίηση σε 12 δόσεων και των οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αλλά η αίτηση μπορεί να γίνει μόνο στην εφορία. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επέρχεται αλλαγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων του νόμου 4152/2013 ώστε και αυτή να μπορεί να «δεχτεί» μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτή η διαδικασία είναι που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον μέσα στο 2018.
Με τη συγκεκριμένη αλλαγή η τακτοποίηση σε 12 δόσεις θα καταστεί ελκυστική ακόμη και για τους φορολογούμενους που θέλουν είτε να κρατήσουν τη ρευστότητά τους, είτε να μεταθέσουν για αργότερα την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Μέχρι τώρα, υπήρχαν δύο λύσεις:
- Ή να περιμένει κάποιος να καταστεί μια οφειλή ληξιπρόθεσμη για να μπορέσει να την εντάξει στις 12 δόσεις
- Ή να πληρώσει με πιστωτική κάρτα.
Τώρα θα μπορεί να κάνει ρύθμιση σε 12 δόσεις, πληρώνοντας μόνο την προσαύξηση του 5,86% η οποία φαντάζει «λογικό επιτόκιο» συγκριτικά με τα ανοικτά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες.