Νεότερη Ενημέρωση 20.29
Στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου η οποία ψήφισε «ναι» σε όλα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ο κυρία Μεγαλοοικονόμου, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του ζητά να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εντασσόμενη στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Είναι το πρώτο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αντί να χάνει βουλευτή «κερδίζει» και έναν.
Τη διάταξη για τις απεργίες υπερψήφισαν 155 βουλευτές καθώς στήριξε και ο ανεξάρτητος (από το Ποτάμι προερχόμενος) Χάρης Θεοχάρης.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο για τα επιδόματα τέκνων ενώ την ίδια «γραμμή» τήρησε και η ανεξάρτητη (προερχόμενη από την ΝΔ) Κατερίνα Παπακώστα.
Το Ποτάμι επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο για τις απεργίες. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ενωση Κεντρώων Χρυσή Αυγή, ψήφισαν «όχι» σε όλα
Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν 4 απόντες, δύο από ΝΔ, ένας από το Κίνημα Αλλαγής και ένας από το Ποτάμι.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιούσε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο που τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή. Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα, η διάταξη που αφορά στον τρόπο κήρυξης της απεργίας ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας, "διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες".
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε ότι "ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας".
Μπροστά από τη Βουλή διαδήλωσαν επίσης η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο οργανώσεις που αντιτίθενται στο Πολυνομοσχέδιο.
Αρχική Ενημέρωση 08.41
"Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων που φτωχοποίησαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, δίνει τώρα τη χαριστική βολή σε εργαζόμενους συνταξιούχους και ανέργους, μ’ ένα πολυνομοσχέδιο προαπαιτούμενων με το οποίο καταργεί επί της ουσίας ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως αυτό της απεργίας", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της
Με μέτρα που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο εκείνους που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων και με το ενδιαφέρον της να στρέφεται αποκλειστικά προς τους δανειστές και τις εντολές τους.
Η ΓΣΕΕ καλεί σε συσπείρωση όλους τους εργαζόμενους και σε μαζική και ενωτική συμμετοχή στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά κέντρα που ανήκουν στη δύναμή της αλλά και με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας ,η Συνομοσπονδία συντονίζει και την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων στο πλαίσιο πανεθνικής δράσης .Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα με 24ωρες απεργίες «απαντούν» οι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου. Χωρίς ΗΣΑΠ, μετρό, λεωφορεία θα παραμείνει η πρωτεύουσα λόγω των 24ωρων απεργιών που έχουν αποφασίσει τα σωματεία εργαζομένων.
Επίσης 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Oι συρμοί του μετρό θα είναι και πάλι ακινητοποιημένοι την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αφού το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, αποφάσισε 24ωρη απεργία και σε σχετική ανακοίνωση, τονίζει: «η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».
Κανονικά ωστόσο θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως το «εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας».
Τέλος στάση εργασίας έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας καλεί το ΠΑΜΕ στις 6 το απόγευμα.