Κατηγορηματικό «Όχι» συνδικαλιστικού φορέα για τις ΤΟΜΥ

Την απόσυρση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μετά την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ). Μάλιστα, το προεδρείο του ΠΙΣ εξετάζει το ενδεχόμενο της προσφυγής στις δικαστικές αρχές για τη μη νομιμότητα της σχετικής πρόσκλησης του Οργανισμού για την κάλυψη 2.800 θέσεων οικογενειακών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων), η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο ΠΙΣ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, στη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή. Το προεδρείο του ΠΙΣ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη και «να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες». Επιπλέον, καλεί και τους γιατρούς «να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στη λειτουργία τους».

Μάλιστα, υπενθυμίζει ο ΠΙΣ πως για το θέμα είχε συζητήσει στη διάρκεια συνάντησης του με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταφέροντας του τις θέσεις των γιατρών όπως διαμορφώθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις. Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ ζητούσε συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Π.Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, αμοιβή  κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα. Επίσης, είχε δώσει έμφαση στην κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

«Ωστόσο, οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετακίνητες. Διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους δεν μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών» διαπιστώνει ο ΠΙΣ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών η πάγια αντιμισθία (1.600 ευρώ τον μήνα για τους γενικούς γιατρούς και τους παθολόγους, και 2.000 ευρώ τον μήνα για τους παιδίατρους) και οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών που συνεπάγεται ο πληθυσμός αναφοράς κάθε γιατρού, δηλαδή ο μέγιστος δυνατός αριθμός πολιτών που θα πρέπει να έχει στην ευθύνη του ένας γιατρός ( έως 2.500 άτομα κάθε παθολόγος και γενικός γιατρός και έως 1.500 κάθε παιδίατρος) είναι εξαιρετικά δυσμενείς όροι.

«Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα. Οι προϋποθέσεις  του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά» επισημαίνει ο ΠΙΣ.

«Η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων. Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός». Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των Νοσοκομείων θα είναι μεγάλο είναι οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΠΙΣ που καταλήγοντας ζητεί την απόσυρση αυτής της πρόσκλησης και τον σχεδιασμό μιας άλλης «η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Γραμματέας ΚΕ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Ποιοι το Πολιτικό Γραφείο

Στο Πολιτικό Γραφείο συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης και ο νεοεκλεγείς Γραμματέας του κόμματος, …