Συντριπτικά αντίθετοι σε μία λύση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία» και με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι οι κάτοικοι της Κεντρικής, της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας interview για λογαριασμό του THESSNEWS.GR.
Το 76% απαντά όχι ή μάλλον όχι στο ερώτημα «Συμφωνείτε με λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι;».
Αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Interview, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 805 ατόμων στους νομούς της Μακεδονίας και στο χρονικό διάστημα από 15-20/1/2018.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Thessnews, ολοκληρώθηκε πριν το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής και δεν αντικατοπτρίζει στα αποτελέσματά της την όποια διεύρυνση της έντασης γύρω από το Σκοπιανό, που σημειώνεται από την Κυριακή και έπειτα.
Ωστόσο το αποτέλεσμα του 76%, που είναι αρνητικό σε μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αποτυπώνει σε κάθε περίπτωση ένα πολύ ευρύ ρεύμα, το οποίο συντάσσεται με αυτή την άποψη.
Πιθανό είναι πως το μεγάλο αυτό ποσοστό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο μετά το συλλαλητήριο, καθώς το όλο θέμα έγινε ακόμη πιο γνωστό στο σύνολο της περιοχής που καλύπτει η δημοσκόπηση (Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία).
Υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι το 22%, ενώ το 2% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Λύση=βελτίωση
Οι ερωτώμενοι από την άλλη πλευρά εκτιμούν σε ποσοστό 66% ότι η λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών, καθώς νιώθουν ότι η μακροχρόνια «διένεξη» των δύο χωρών διαβρώνει τη δυνατότητα της περαιτέρω σύσφιγξης.
Το 30% απαντά αντίθετα ότι η λύση στο θέμα του ονόματος δεν πρόκειται να προκαλέσει θετική μεταβολή στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, ενώ το 4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Πολύ θετικά αποτιμά το δείγμα των ερωτώμενων της έρευνας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Στο ερώτημα «εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε… Κατά την άποψή σας, αυτό είναι για τη χώρα μας…», το 70% απαντά θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός.
Μόλις το 20% εκτιμά ότι θα είναι αρνητικό αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα και το 10% δεν γνωρίζει/ δεν απαντά.
Πολύ θετικά αποτιμά το δείγμα των ερωτώμενων της έρευνας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Στο ερώτημα «εάν λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε… Κατά την άποψή σας, αυτό είναι για τη χώρα μας…», το 70% απαντά θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός.
Μόλις το 20% εκτιμά ότι θα είναι αρνητικό αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα και το 10% δεν γνωρίζει/ δεν απαντά.
Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων δεν διάκειται αρνητικά απέναντι στα Σκόπια και διαβλέπει ότι υπάρχουν γνήσιες προοπτικές συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών.
Όμως δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμούς στο θέμα της ονομασίας, που είναι το πλέον κομβικό ζήτημα, καθώς Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν ούτως ή αλλιώς εδραιωμένες οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Όλοι στην ΕΕ πλην Τουρκίας – Μόνο τους Τούρκους βλέπουμε με «μισό μάτι»
Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview, καθώς αποτυπώνονται οι απόψεις των κατοίκων της Μακεδονίας και για όλους τους Βαλκάνιους γείτονές μας και επί της ουσίας γίνεται σαφές ποιον θεωρούν ότι είναι ο πιο «προβληματικός» από αυτούς.
Όλους πλην Τουρκίας λοιπόν είναι το γενικό συμπέρασμα, με τους Βορειοελλαδίτες να απαντούν σε ποσοστό 50% ότι θα είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Το 44% εκτιμά ότι θα είναι θετική ή μάλλον θετική εξέλιξη και το 6% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Αντίθετα με τον άλλο γείτονά μας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, δηλαδή την Αλβανία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Ναι» στην ένταξη της Αλβανίας
Το 58% είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ μακροπρόθεσμα, ενώ το 34% είναι αρνητικό και το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Η μεγαλύτερη «οικειότητα» με την Αλβανία, σε σχέση με την Τουρκία, καταδεικνύεται και από ένα άλλο ερώτημα της δημοσκόπησης της Interview.
Στο ερώτημα «Η παρουσία στη χώρα μας Αλβανών μεταναστών πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στην οικονομία μας;» το 51% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά, το 40% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής, την οποία κάλυψε η δημοσκόπηση (Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία), έχουν σε αρκετά παραγωγικά πεδία στενή συνεργασία με εργαζόμενους αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι αξιοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια σε ουκ ολίγα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας της Βόρειας Ελλάδας.
Αναμενόμενες είναι οι απαντήσεις των ερωτώμενων όσον αφορά στη σχέση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που είναι δύο κοινοτικά κράτη με εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων με τη χώρα μας, ενώ φιλοξενούν και μεγάλες επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων.
Έτσι το 62% απαντά πως η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ ωφέλησε την Ελλάδα, το 25% ότι δεν την ωφέλησε και το 13% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω ερωτήματα της δημοσκόπησης εξάγεται το συμπέρασμα πως η γενικότερη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας δεν επιτρέπει σε ένα μεγάλο και σίγουρα πλειοψηφικό ποσοστό των κατοίκων της Μακεδονίας να «δουν» οφέλη από την ένταξή της στην ΕΕ.
Οι δημοσκοπήσεις μιλούν από μόνες τους
Βασιλειάδης Δημήτρης
Πολιτικός Αναλυτής INTERVIEW
Εδώ και μήνες είχαμε δημοσκοπήσεις και έρευνες της κοινής γνώμης με ξεκάθαρα και ηχηρά μηνύματα: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες, δεν περνάει. Τα ποσοστά σε όλες τις έρευνες ξεπερνούσαν στα πανελλαδικά δείγματα το 65% και όσο ανέβαινες προς τα βόρεια, έφταναν και το 80% με 85%.
Δεν μπορώ να καταλάβω την άρνηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος να δει την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και το καταλαβαίνω. Ίσως πίστευε ότι τα ποσοστά φουσκώνονται σκόπιμα για να δημιουργηθεί ενδοκυβερνητικό θέμα με τους ΑΝΕΛ. Η ΝΔ όμως τι δεν είδε; Ή, ακόμα χειρότερα, δεν γνωρίζει τις επιλογές, τις στάσεις και τις απόψεις των ψηφοφόρων της σε αυτό το σημαντικό θέμα;
Δεν γνωρίζει ότι οι ΝΔκράτες της συντηρητικής πτέρυγας (που είναι η κυρίαρχη) δεν συζητούν για τη χρήση του «Μακεδονία» από τα Σκόπια; Αν δεν το κατάλαβε, έχει πρόβλημα. Αν δεν γνωρίζει τι θέλουν οι ψηφοφόροι της, έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν ψηφοφόροι της ΝΔ, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, που ρωτούν να μάθουν αν ο βουλευτής τους ή υποψήφιος βουλευτής πήγε στο συλλαλητήριο. Αν τους πήρε το μάτι τους στη συγκέντρωση, ακόμα καλύτερα. Αποτελεί πλέον κριτήριο ψήφου. Αν ήσουν εκεί, περνάς στην επόμενη φάση. Αν όχι, ούτε συζήτηση.
Αν η ΝΔ είχε διαβάσει σωστά τις μετρήσεις, θα μπορούσε να είχε κάνει εγκαίρως τις σωστές πολιτικές επιλογές, θα μπορούσε να προσαρμόσει και να επικαιροποιήσει τις θέσεις, θα είχε σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ στο δικό της πεδίο αντιπαράθεσης και το σημαντικότερο, θα είχε αποτρέψει το συλλαλητήριο, όπου δεν βγήκε μόνο η άρνηση για το όνομα, αλλά κάθε είδους απωθημένο.