Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο αγγίζει σε ύψος το δημόσιο χρέος, δηλώνει στα «Νέα» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ο οποίος μάλιστα προαναγγέλει ότι στόχος είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το επόμενο διάστημα ώστε να καλύψει επιχειρήσεις με χρέη και κάτω των 20.000 ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως ο ίδιος αναφέρει, βρίσκεται επίσης η αύξηση του ορίου οφειλών των 50.000 ευρώ (προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ) για την υπαγωγή των επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Πρόκειται για αίτημα όλων των επαγγελματιών το οποίο εφόσον εγκριθεί από τους δανειστές και σε συνδυασμό με την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές ακόμη και κάτω των 20.000 ευρώ καλύπτει όλο το φάσμα των οφειλετών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να μπορεί να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να μπαίνει και να ρυθμίζει τις οφειλές του, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, χωρίς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα.
Σύμφωνα με τον Φώτη Κουρμούση και τις πληροφορές από "Τα Νέα", ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια βασική αρχή, ότι ο οφειλέτης εξοφλεί τα χρέη του σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής και την πραγματική αξία της περιουσίας του.
Όπως λέει ήδη περισσότεροι από 15.500 ενδιαφερόμενοι επιχερηματίες άρχισαν να καταχωρίζουν αίτηση υπαγωγής ένω στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούν.
Μάλιστα όπως εξηγεί η πλατφόρμα αναπτύσσεται συνεχώς και προανήγγειλε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της κάλυψης όλων των ειδών επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τη χρέη των νοικοκυριών και συγκεκριμένα τον νόμο Κατσέλη ο οποίος παύει να ισχύει το 2018, ο ειδικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα σε ικανοποιητικό επίπεδο.