Όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Στα τέλη του Οκτωβρίου 2018 θα είναι έτοιμο το πρώτο τμήμα της εφαρμογής του περιουσιολογίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Με το έργο αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του περιουσιολογίου που θα αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία είναι τα εξής:

  1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της φορολογικής διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
  2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
  3. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
  4. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από τον φορολογούμενο.
  5. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  6. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
  7. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
  8. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή όπως διευκρινίζει η "Καθημερινή", η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συγκεντρώνει σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές αλλά και δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι όπως τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα συγκεντρωθούν πληροφορίες που αφορούν: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, κινητά μεγάλης αξίας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα - Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 9:30 το πρωί - Στις …