14 υποθέσεις υπερδανεισμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων

Να κλείσουν τις «πληγές» που άνοιξαν στους ισολογισμούς τους μεγάλα εταιρικά δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν την εποχή της πιστωτικής άνοιξης, την προηγούμενη δεκαετία, επιχειρούν οι ελληνικές τράπεζες, βάζοντας στο στόχαστρο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των πρώην βασικών τους μετόχων.

Σπίτια, πίνακες, καταθέσεις στο εξωτερικό και κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε επιχειρηματίες που μεσουρανούσαν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις κυνηγούν πλέον οι τράπεζες. Κατασχέσεις και δικαστικές διεκδικήσεις εγείρονται συνεχώς από την πλευρά τους, ενώ περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο την οικονομική κατάσταση επιχειρηματιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να εντοπίσουν την προσωπική τους περιουσία.

Γενικότερα, σε όλες τις συμφωνίες ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και σε ιδιώτες, οι εγγυητές-ιδιοκτήτες των εταιρειών δεσμεύονται με συγκεκριμένο όρο που περιλαμβάνεται στη σύμβαση που υπογράφουν με την τράπεζα ότι δεν έχουν αποκρύψει, αλλά ούτε και έχουν μεταβιβάσει την τελευταία πενταετία από τη συμφωνία προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος όρος στις δανειακές συμβάσεις προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα ανακαλύψει κατά την επόμενη δεκαετία από τη συμφωνία οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία τους, οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους.

Οι τράπεζες αναζητούν κυρίως καταθέσεις στο εξωτερικό και ακίνητα που μπορεί να καλύπτονται πίσω από εταιρικά σχήματα. Αlpha Bank, Εurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν προσλάβει γι’ αυτό τον λόγο εξειδικευμένους συνεργάτες. Πρόκειται για νομικά γραφεία, εταιρείες οικονομικών ερευνών με ειδική τεχνογνωσία και ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες αναζητούν στο εξωτερικό ίχνη από περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών με μεγάλα κόκκινα δάνεια.

Και εφοπλιστές στον κατάλογο

Η έρευνα γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και αφορά τις περισσότερες φορές επώνυμους επιχειρηματίες. Υπάρχει περίπτωση όπου τράπεζα παρέδωσε το κόκκινο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο σε ειδικευμένη αγγλική εταιρεία, η οποία ξεχώρισε 50 περιπτώσεις για να ερευνήσει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία εταιρικές ή προσωπικές οικονομικές κινήσεις.

Η σχετική έρευνα συνεχίζεται και ο κατάλογος περιλαμβάνει από μεγάλους Ελληνες εφοπλιστές μέχρι επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλες στοχευμένες έρευνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα τρέχουν με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

Tη δικαστική διαδικασία ανά υπόθεση κινεί η τράπεζα που ενεργεί ως ο μεγαλύτερος πιστωτής σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες τράπεζες. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές μεγάλες επιχειρηματικές υποθέσεις που χειρίζονται οι τράπεζες και σήμερα είναι στο τελικό στάδιο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν είτε προσωπικά στους ιδιοκτήτες είτε σε εταιρίες τους.

Οι 14 υποθέσεις υπερδανεισμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων, που σύντομα θα ολοκληρωθούν, όπως αναφέρει το "ΒΗΜΑ", είναι οι εξής:

  1. Ιmako - Πέτρος Κωστόπουλος: Η επιχείρηση έχει κλείσει. Τα προσωπικά ακίνητα του επιχειρηματία σε Φιλοθέη και Μύκονο μεταβιβάστηκαν στις τράπεζες έναντι των χρεών της εταιρείας.
  2. Λεμονής (Καλογήρου): Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή (Φάις) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Τα προσωπικά ακίνητα της οικογένειας σε Ηρώδου Αττικού και Σαρωνίδα θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα, ενώ θα συνεχιστούν οι δικαστικές ενέργειες (αγωγή διάρρηξης) για ακίνητα σε Πολιτεία και Βυτίνα Αρκαδίας που οι φορείς είχαν μεταβιβάσει στο παρελθόν. Επιπλέον, γίνονται ενέργειες και για την εκποίηση αεροπλάνου ιδιοκτησίας του ομίλου που ήρθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας.
  3. Δάβαρης - Hyundai Hellas: Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Derasco, εταιρεία ελεγχόμενη από τον κ. Θ. Βασιλάκη) μέσω του προπτωχευτικού νόμου (αρθ. 106) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Τα προσωπικά ακίνητα των φορέων σε διάφορες περιοχές (Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Αράχοβα, Αθήνα) θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.
  4. Εκδόσεις Λυμπέρη: Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες (πλειστηριασμός) για το προσωπικό ακίνητο (κατοικία) του βασικού μετόχου που βρίσκεται στην Πολιτεία.
  5. Μηχανική Κατασκευαστική: Η τράπεζα πραγματοποιεί δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση έργων τέχνης (πίνακες, γλυπτά) ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου της Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Επίσης δικαστικές ενέργειες γίνονται και στη Ρωσία για τον πλειστηριασμό ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου.
  6. Γλου (Εταιρεία ενδυμάτων): Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας των φορέων.
  7. Ατλάντικ (σουπερμάρκετ): Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.
  8. Καρδασιλάρης (Ξηροί καρποί): Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.
  9. Βαλαβάνης (μεγάλος κατασκευαστής στα νότια προάστια): Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό εταιρικών και προσωπικών ακινήτων.
  10. Ξενοδοχείο «Πεντελικόν» - Χαράλαμπος Βαρδής: Η επιχείρηση έκλεισε και το ξενοδοχείο μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα το επαναλειτουργήσει σύντομα. Η τράπεζα συνεχίζει τις ενέργειες για τον πλειστηριασμό του ακινήτου ιδιοκτησίας των φορέων στην Κηφισιά.
  11. Αλφα Γκρίσιν: Οι τράπεζες προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες (ειδική διαχείριση) για την εκποίηση της επιχείρησης αλλά και προσωπικών ακινήτων των φορέων.
  12. ΔΟΛ: Η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη. Η τράπεζα συνεχίζει με τη διενέργεια πλειστηριασμού (28/2/2018) ατομικών ή οικογενειακών ακινήτων ιδιοκτησίας του πρώην μετόχου.
  13. Μoda Bagno: Η επιχείρηση λειτουργεί. H τράπεζα κινήθηκε δικαστικά εισπράττοντας 3 εκατ. ευρώ μετρητά για μερική αποπληρωμή δανείων. Διασφάλισε επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο του δανεισμού που εξυπηρετείται πλέον κανονικά.
  14. Euromedica - Θωμάς Λιακουνάκος: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συναλλαγή μεταβίβασης των δανείων της επιχείρησης από τρεις τράπεζες σε fund του εξωτερικού, με σημαντική έκπτωση έναντι της οφειλής. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί. Απομένει ένα άνοιγμα 100 εκατ. ευρώ στην τέταρτη τράπεζα που χρηματοδότησε την εταιρεία.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των ΣΔΙΤ

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών παρουσίασαν τις στρατηγικές τους στο 5ο ΣΔΙΤ Forum που πραγματοποιήθηκε Η …